Το «ενδιαφέρον» του ΣΥΡΙΖΑ για την αμεροληψία στην ΕΡΤ

Το «ενδιαφέρον» του ΣΥΡΙΖΑ για την αμεροληψία στην ΕΡΤ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την αντικειμενική ενημέρωση καθώς επίσης και την εξασφάλιση ποιοτικών προγραμμάτων έθεσε ως στόχο ο προτεινόμενος για τη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ, Κ. Ζούλας κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο κ. Ζούλας για να προλάβει τις ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε ότι η δημοσιογραφική του πορεία των 30 ετών αποδεικνύει την αμεροληψία του. «Θα ρωτήσετε πως είναι δυνατόν να γίνει αμερόληπτη η ΕΡΤ με πρόεδρο ένα δημοσιογράφο που μέχρι πρότινος είχε την ευθύνη του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού; Η απάντηση βρίσκεται στη δημοσιογραφική μου πορεία των 30 ετών που δεν θα δεχόμουνα να τη διακυβεύσω αν δεν είχα την ρητή εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού αποκτήσει η ΕΡΤ το ρόλο της επιτάσσει του πρωθυπουργού για να γίνει η ΕΡΤ ποιοτική και αντικειμενική».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Ζούλας, τόνισε πως «η ΕΡΤ σήμερα δεν έχει πόρους». «Για να το πω απλά, τα ταμεία της είναι άδεια για να δημιουργήσει νέο πρόγραμμα, λόγω της επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης να διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια για αγώνες ποδοσφαίρου πρώτης και δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε ο προτεινόμενος για τη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία απόλυση, αντιθέτως το προσωπικό θα πρέπει να ανανεωθεί. Κι αυτό διότι, όπως τόνισε, χρειάζεται γενναία ανανέωση του προσωπικού της γιατί από τους 2200 υπαλλήλους μόνο 170 είναι κάτω των 40 ετών. Διαπίστωσε, δε, ότι λείπουν βασικές ιδιοκτήτες στο προσωπικό της για να γίνει η λειτουργία της στοιχειωδώς εύρυθμη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κ. Ζούλας υπογράμμισε ότι η εντολή πρωθυπουργού είναι και το αυτονόητο στοίχημα ή πιο ρομαντικά το όραμα που έχουμε εμείς απέναντί σας: «Να γίνει η ΕΡΤ σύγχρονος και ανεξάρτητος αμερόληπτος ραδιοτηλεοπτικός φορέας παρέχοντας αντικειμενική ενημέρωση με υψηλού επιπέδου προγράμματα»!

Επίθεση εξαπέλυσε στις προηγούμενες διοικήσεις, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ παραβίασε βάναυσα τους κανόνες της δεοντολογίας. «Γι' αυτό και οι πολίτες την έβγαλαν από τον χάρτη των επιλογών τους», εξήγησε προσθέτοντας ότι στόχος πλέον είναι η ΕΡΤ να απευθυνθεί στις νεότερες ηλικίες που αγνοούν σήμερα ότι υπάρχει η Δημόσια Τηλεόραση.

Στη δευτερολογία του ο Κ. Ζούλας παρουσίασε αναλυτικά την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ εν όψει της νέας τηλεοπτικής χρονιάς. Αρχικά επισήμανε ότι η Δημόσια Τηλεόραση βάζει στα ταμεία της από το ειδικό τέλος 180 εκ. ευρώ, συν 7,5 εκ. ευρώ από τις διαφημίσεις, εκ των οποίων μόνο το 1,5 προέρχεται από διαφημίσεις κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων.

Στον αντίποδα έχει: έξοδα μισθοδοσίας 63 εκ. ευρώ, ΦΠΑ 20 εκ. ευρώ,  επιστροφή ως μέρισμα στο κράτος 24 εκ. ευρώ, κόστος εξοπλισμού 35 εκ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το κόστος των επενδύσεων σε πρόγραμμα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό, το οποίο έχει προϋπολογιστεί σε  42 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 35,3 εκ. ευρώ έχουν ήδη δεσμευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. «Με άλλα λόγια για την επόμενη χρονιά υπάρχουν διαθέσιμα 2-3 εκ. ευρώ για εξοπλισμό και άλλα 2-3 εκ. ευρώ για να παράξουμε  πρόγραμμα για 5 τηλεοπτικούς σταθμούς και 5 ραδιόφωνα και δεν υπολογίζουμε τους περιφερειακούς σταθμούς, τις ορχήστρες κ.α.», σημείωσε ο κ. Ζούλας.

Απαντώντας, δε, για τα ποδοσφαιρικά συμβόλαια ο Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι το ποσό (63,2 εκ. ευρώ) ήταν εξωφρενικό για τον Έλληνα φορολογούμενο. «Το μειώσαμε κατά 13,1 εκ. ευρώ μόνο για την Super League 1 και άλλα 31 εκ. ευρώ σε σχέση με την υπόσχεση που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Για τον Παναθηναϊκό η ΕΡΤ θα έδινε 6,2 εκ. ευρώ το χρόνο. Αποδεσμεύτηκε η ομάδα και πήγε σε άλλο κανάλι. Έχασε η ΕΡΤ; Θα έπαιρνε η ΕΡΤ 6,2 εκ. ευρώ το χρόνο από διαφημίσεις; Όχι. Τα στοιχεία για τις διαφημίσεις της ΕΡΤ είναι δραματικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θετική κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Θεσμών για τη νέα διοίκηση

Σημειώνεται ότι  η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή διατύπωσε θετική γνώμη κατά πλειοψηφία για τους τέσσερις προτεινόμενους για τη Διοίκηση της ΕΡΤ, δηλαδή για τους κ.κ. Κωνσταντίνο Ζούλα, Γιώργο Γαμπρίτσου για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ αντιστοίχως, και τους Νίκο Ελματζιόγλου και Ιωάννα Στεφανάκη για τις θέσεις δύο μελών στο ΔΣ. «Υπέρ» της πρότασης της κυβέρνησης τάχθηκε η ΝΔ, «κατά» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ «παρών» δήλωσαν το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ 25.

«Ξέχασαν» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν ξαφνικά ως διαπρύσιοι κήρυκες της ανεξαρτησίας της ΕΡΤ. Ο Σπ. Λάππας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τοποθετήσει κομματικά στελέχη. «Σήμερα έρχονται και προτείνονται 4 μέλη της ΝΔ», είπε ενώ ο Μ. Κάτσης ισχυρίστηκε ότι αν μπορούσε κανείς να συνοψίσει την επιλογή αυτή για το ΔΣ, θα ήταν το κομματικό κράτος, με σύγκρουση ρόλων, με εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιωτικά συμφέρονται. Πάντως, τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ αποδόμησε πλήρως η Σοφία Βούλτεψη, η οποία υπενθύμισε ότι ο Καπάκος πρώην γενικός διευθυντής στην Αυγή διορίστηκε στην ΕΡΤ. «Ήταν κάτι άλλο από ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε και προσέθεσε: «Τον απολύσατε εσείς οι ίδιοι, ο Παππάς με αιτιολογία μη συμμόρφωσης και σας είπε, ήρθα για δουλειά όχι για δουλειές…».

Η ίδια επισήμανε ότι πλέον στο όνομα του «μαύρου», ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε διαρκές μαύρο. Θύμισε ότι ο Αλ. Τσίπρας με ΦΕΚ έδωσε τις αρμοδιότητες της ΕΡΤ στον Ν. Παπά που τότε ήταν Υπουργός Επικρατείας ενώ με τροπολογίες πήρε πίσω αρμοδιότητες από ανεξάρτητες Αρχές. «Ο Παππάς τα κατήργησε, έγινε καναλάρχης», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, έφερε στο προσκήνιο την παλαιότερη προκήρυξη των μελών του ΔΣ της ΈΡΤ. «Ο Παπάς εξέδωσε προκήρυξη απόγευμα Πέμπτης, παραμονή πρωτομαγιάς κι έληγε η προθεσμία Δευτέρα μεσημέρι Αφήστε τα και μην καταλαμβάνεστε από ιερά οργή», τόνισε.