Το εμπόριο ελπίδας του Αλέξη Τσίπρα με το ρεύμα

Το εμπόριο ελπίδας του Αλέξη Τσίπρα με το ρεύμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναγύρισε στην εποχή του «δεν πληρώνω». Έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει νομοθετική τροπολογία που θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι να κριθεί η νομιμότητα της στα ελληνικά δικαστήρια. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να «σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα και όλα τα κόμματα να στηρίξουν την πρωτοβουλία»! 

Βέβαια, σύμφωνα με  στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ  οι περισσότερες διακοπές ρεύματος έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ  τη διετία 2017 -18: 233.092 το 2017 και 220.314 το 2018. Το 2021 168. 471 και το 2022 έως χθες 56.755. Αλλά εκείνες ήταν διακοπές της λαϊκής κυβέρνησης, οπότε εξαγνίζονται. Τους αρκούσε το φως του ηγέτη.    

Η πρωτοβουλία του δεν αφορά εκείνα τα τμήματα του λαού που χειμάζονται  και  αδυνατούν να πληρώσουν. Ένα τέτοιο ενδιαφέρον θα συνοδευόταν από  την επιδοκιμασία μας, αλλά θα απαιτούσε άλλου είδους προσέγγιση, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να προτείνει. Η πρόταση αφορά όλους, και όσους δύνανται να πληρώσουν τους λογαριασμούς! 

Ωραία και  φιλολαϊκή η πρόταση, αλλά  ατύχησε πολλαπλώς: Καταρχάς η ρήτρα, που ο κ. Τσίπρας χθες την χαρακτήρισε παράνομη, ισχύει από το 2013 και  διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή επί 4,5 χρόνια διατηρούσε μια παράνομη ρήτρα! Επιπροσθέτως η ρήτρα συνδέει τα τιμολόγια με την εξέλιξη της  αγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε!

Παράλληλα και δυστυχώς για τον Αλέξη, στα κοινωνικά δίκτυα δεν βρήκε την αποδοχή που περίμενε, και την οποία έβρισκαν οι ανάλογες  πρωτοβουλίες του προ του 2015.

Πολλοί μάλιστα ξεσάλωσαν ειρωνικά ενθυμούμενοι το σήκωμα στις μπάρες των διοδίων για την ελεύθερη διέλευση, αλλά και τον κρύο ιδρώτα  που τους έλουσε   όταν τους ήρθαν οι ειδοποιήσεις να τα πληρώσουν μαζεμένα. 

Θυμήθηκαν επίσης  το ψέμα του, ότι ο ίδιος δήλωνε ότι δεν θα πλήρωσε ΕΝΦΙΑ και το τμήμα που αφορούσε τη ΔΕΗ θα το κατέθετε στο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ εκείνο που αφορούσε το ΕΝΦΙΑ στο ΚΕΘΕΑ. Οι οπαδοί τον αποθέωναν, αλλά πολλοί (όχι όλοι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φανατισμένους οπαδούς που δεν στέκονται σε… λεπτομέρειες)  ένιωσαν κορόιδα, όταν σε τηλεοπτική εκπομπή τον άκουσαν να λέει ότι δεν πλήρωσε γιατί…  δεν είναι ιδιοκτήτης και ζει στο νοίκι!  

Το έτερο πρόβλημα της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ αφορά τα δικαστήρια. Αν - και όταν -   τα δικαστήρια κρίνουν νόμιμη την ρήτρα,  τότε οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν τα χρήματα αθροιστικά και  με τόκο, και το δράμα τους θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Εκτός βέβαια αν ο ΣΥΡΙΖΑ… εκταμιεύσει από τα κομματικά ταμεία το ανάλογο ποσό  και τα δώσει  σε όσους θα έχει παρασύρει, όπως τους παρέσυρε και τότε. 

Φυσικά γνωρίζει ότι η τροπολογία δεν θα περάσει. Την καταθέτει γιατί  εξυπηρετεί την εικόνα του  να παρουσιαστεί ξανά ο Ρομπέν των αγανακτισμένων καταναλωτών, ο πιο φιλολαϊκός από τα υπόλοιπα κόμματα της  αντιπολίτευσης, και δυνάμει η ηγετική τους μορφή.

Φυσικά και δεν είναι όλα καλώς καμωμένα στην ενέργεια, και το πιστοποιούν αυταπόδεικτα οι διογκωμένοι λογαριασμοί. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκύψει στο πρόβλημα χωρίς  προκλητικές δηλώσεις  όπως  «το τζάμπα πέθανε» ενός κυβερνητικού βουλευτή. Άσχετα τι ήθελε να πει,  η ομογενοποίηση που εμπεριείχε η φράση, ήταν αρκετή για να εξοργίσει τους οικονομικά αδύνατους.   

Σαφώς υπάρχουν οι κατ' επάγγελμα τζαμπατζήδες, που χειροκροτούν, συσπειρώνονται και προπαγανδίζουν τις κατά καιρούς προτάσεις Τσίπρα δι' ίδιον όφελος. Μεταξύ τους και κάποιοι σαν εκείνους  που κάποτε άκουγαν ως μελωδία τη λέξη «σεισάχθεια» από τα χείλη του Αλέξη,  και προπαγάνδιζαν ως… κοινωνική δικαιοσύνη τη δυνατότητα που υποτίθεται ότι θα τους έδινε να «πιστολίσουν» τα δάνειά τους. Έμειναν και αυτοί άσφαιροι… 

Εάν ισχύει ότι οι εταιρίες κάνουν «κόλπα», η κυβέρνηση έχει τις ελεγκτικές αρχές και τη δικαιοδοσία  να τις ελέγξει, και να το κάνει τάχιστα. Δεν είναι παρατηρητής επειδή η ΡΑΕ είναι ανεξάρτητη αρχή. Έτσι θα βοηθήσει και τους πραγματικώς αναγκαιούντες, ενώ  θα ψαλιδίσει τα φτερά του λαϊκισμού που έχουν  αρχίσει  να ανοίγουν, όπως κάθε φορά που η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση.