Το δίκιο του… Βαρουφάκη!

Το δίκιο του… Βαρουφάκη!

Δεν έχει σημασία αν ο Γιάνης Βαρουφάκης «κοκορεύεται» εκ του ασφαλούς γιατί γνωρίζει ότι δυστυχώς λόγω παραγραφής δεν μπορεί να συγκροτηθεί η εξεταστική επιτροπή που προτείνει για τη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Δεν έχει σημασία και αν ακόμη… «ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη», καθώς θα αποδεικνυόταν σε όλη την ευκρίνειά της η δική του ευθύνη:

Ότι δηλαδή με την ανοχή του τότε «επαναστατημένου» Τσίπρα, έπαιξε τη χώρα στα ζάρια και μας στοίχισε πάνω από 100 δισ, χρήματα που λείπουν τώρα για να γειάνουν πληγές στην στενωπό που μας έβαλε ο ιός. Σημασία έχει ότι επί της ουσίας έχει δίκιο.

Στην ομιλία του στη Βουλή ζήτησε την συνυπογραφή όλων των κομμάτων για σύγκληση εξεταστικής επιτροπής που θα ανοίξει τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Γιατί όσο δεν ανοίγει ο φάκελος αυτός, όπως είπε, «η διχόνοια θα εργαλειοποιείται φέρνοντας νέα λάθη που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της κοινωνίας μας».

Μπορεί να μην απέφυγε την συνήθη εντυπωσιοθηρία λέγοντας «είναι ιερό καθήκον μας όπως οι προκάτοχοί μας άνοιξαν τον φάκελο της Κύπρου» και «κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να εκπονηθεί χωρίς να βασίζεται στην κατανόηση της εθνικής καταστροφής που χτύπησε τη χώρα το 2010(…), αλλιώς θα είμαστε συνένοχοι στο έγκλημα που περιέγραψε ο Οργουελ: Το παρελθόν διεγράφη, η διαγραφή ξεχάστηκε, ψέμα έγινε αλήθεια».

Ακριβώς το ψέμα έγινε αλήθεια. Το ψέμα παραπλάνησε κόσμο, εφηύρε λάθος εξηγήσεις για τις αιτίες της χρεοκοπίας, ανέδειξε αποδιοπομπαίους τράγους, απήλλαξε ευθυνών πολιτικούς. Γι’ αυτό και από εδώ έχουμε αναφερθεί, και όχι μια φορά, στην αναγκαιότητα να διερευνηθεί η κατηφορική ατραπός που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Μια τέτοια διερεύνηση θα ήρε από την κοινωνία τόνους ψευδαισθήσεων, σκόπιμης παραπληροφόρησης, προσωπικής λάσπης και κοινωνικού μίσους, που αυγατίστηκε με την ανοίκεια συνδρομή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι οποίοι το τροφοδότησαν ως εργαλείο για να σαλτάρουν στην εξουσία

Θα γινόταν η ακτινογραφία της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης. Θα μας θύμιζε π.χ. και τις 38χρονες συνταξιούχες του Δημοσίου που επινόησε ο εκλογοθηρικός λαϊκισμός του μακαρίτη Μένιου, τους 50ρηδες και 55ρηδες συνταξιούχους του κοινωνικοποιημένου τομέα με τις ηγεμονικές συντάξεις, την θηριώδη φοροδιαφυγή του ιδιωτικού τομέα (και όχι αποκλειστικά του μεγάλου κεφαλαίου, όπως θέλει ο αστικός μύθος) που σκόπιμα δεν την δίωκαν οι κυβερνήσεις γιατί επέφερε εκλογικό κόστος.

Θα κατανοούσαμε και τις επιπτώσεις που είχαν στη χρεοκοπία τα περίφημα και… περήφανα «όχι» που είπαμε πριν από το «όχι» του δημοψηφίσματος, στις προτάσεις Γιαννίτση και Σπράου, που ήταν σηματοδότες και θα μας απέτρεπαν από το να οδηγηθούμε στον γκρεμό.

Φυσικά μια τέτοια διερεύνηση σε βάθος, για αιτίες που σε κάποιους φαίνονται παράταιρες με τη χρεοκοπία – σε κάποιους ας πούμε που ακόμη είναι πεπεισμένοι ότι χρεοκοπήσαμε γιατί κάποιοι «έκλεψαν τα λεφτά» («φέρτε πίσω τα κλεμμένα» έλεγε το ζωνάρι στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη τότε), δεν θα μπορούσε να τα διεκπεραιώσει μια εξεταστική επιτροπή, που άλλωστε δεν μπορεί να συσταθεί λόγω παραγραφής. Θα τα κατόρθωνε μια διεθνής εξειδικευμένη εταιρία με την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Αλλά αν αυτά είναι υπερφιλόδοξα, ούτε καν εξεταστική επιτροπή από το 2000, όπως του πρότεινε η Γεννηματά, δεν δέχτηκε ο Τσίπρας. Εστω και ως λογιστική απεικόνιση, αν υιοθετείτο η πρόταση Φώφης, θα μαθαίναμε π.χ. γιατί στην οχταετία Σημίτη το χρέος αυξήθηκε κατά 80 δισ ενώ την εξαετία Καραμανλή κατά 120 δισ (40 δισ περισσότερα σε μια εξαετία από μια οχταετία!). Η, θα μαθαίναμε γιατί υπερδιπλασιάστηκε η φαρμακευτική δαπάνη (από 2,43 δισ σε 5,1 δισ) από το 2004 στο 2009 .

Αλλά ο Τσίπρας δεν το δέχτηκε. Δεν θα δεν εξυπηρετούσε το αφήγημά του για «τα παλιά κόμματα που κατέστρεψαν τη χώρα». Ήθελε να κάνει εξεταστική κατά του ΓΑΠ μόνο για το πως μπήκαμε στα μνημόνια, όχι γιατί φτάσαμε ως εκεί.

Πέραν του βολικού μύθου για το «παλιό πολιτικό προσωπικό», θα αποκτούσαν ρωγμές οι μοχλοί της στήριξης που απολάμβανε από το πολιτικό προσωπικό της κατάστασης 2004-09. Οι ευθύνες θα αποκτούσαν υπευθύνους, και δεν θα μπορούσε να αναθεματίζει πουλώντας πολιτικό σανό για τους παλιούς που «κατέστρεψαν την Ελλάδα»

Δυστυχώς δεν θα γίνει η επιτροπή. Για να μάθαιναν και οι οπαδοί του πόσο μας στοίχισε ο ίδιος ο Γιάνης, που τον έβαλαν στη Βουλή, και τώρα εκ του ασφαλούς κορδώνεται.