Το αγροτικό ζήτημα σε βάλτο

Το αγροτικό ζήτημα σε βάλτο

Του Γιάννη Σιδέρη

«Υπάρχει μια ποιοτική διαφορά σε αυτές τις κινητοποιήσεις των αγροτών από όλες τις προηγούμενες. Οι αγρότες αυτή τη φορά  φοβούνται», μας έλεγε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγεται σε έναν από τους κατεξοχήν  αγροτικούς νομούς της χώρας, και προσφάτως ήταν από αυτούς που αποτέλεσαν ους αποδέκτες της επιθετικής συμπεριφοράς των αγροτών. Οι αγρότες φοβούνται για το μέλλον τους, δεν ξέρουν τις τους ξημερώνει, γιαυτό και παρουσιάζονται τόσο σκληροί!

Ενδεικτικά μας ανέφερε ότι με την ψήφιση της νέας ΚΑΠ  θα υπάρξει μεγαλύτερη μείωση επιδοτήσεων κατά 15% σε πρώτη φάση, και πάνω από 50% στις αροτραίες καλλιέργειες. Μείωση θα έχουν και οι κτηνοτρόφοι, ενώ αυξημένο θα είναι το κόστος παραγωγής καθώς θα είναι οι μοναδικοί αγρότες στην Ε.Ε που δεν θα έχουν φτηνό αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα, ενώ θα φορολογούνται οι επιδοτήσεις, που  ξεκινούν από 20% και ενδεχομένως σε τρία χρόνια η φορολογία τους να φράσει καις το 26%.  Ο αγροτικός πληθυσμός είναι το 12% στη χώρα αλλά συμμετέχει στο ΑΕΠ σε ποσοστό περίπου 3%.

Η χώρα μας είναι η πιο εξαρτημένη από τις επιδοτήσεις, ενώ είναι και η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. όσον αφορά τα κονδύλια για αγροτική έρευνα. Τα ολιγοπώλια λυμαίνονται τον αγροτικό μόχθο.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά προϊόντα να πωλούνται με τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Παράλληλα με την κατάργηση της Αγροτικής Τράπεζα και την υπαγωγή της στον ιδιωτικό τομέα,  φοβούνται για τα περιουσιακά τους στοιχεία καθώς ένα 40% των αγροτών έχει υποθηκεύσει τις περιουσίες τους προκειμένου ν α λάβει δάνεια.

Οπότε είναι ...μεταφυσική πολυτέλεια να αναφερόμαστε σε δυνατότητες συγκρότησης σύγχρονων καθετοποιημένων συνεταιρισμών, τυποποίησης, ευέλικτων  εμπορικής εξάπλωσης και ευρέων δικτύων παροχής των προϊόντων τους.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση από κάποιον που είναι σε θέση να γνωρίζει, ωστόσο δεν ακυρώνει και την επίγνωση ότι υπάρχει και μια μετωπική αντιπαράθεση κομματικών μηχανισμών. Τα σκληρά μπλόκα είναι προκεχωρημμένα φυλάκια κομματικών απόψεων στον αγροτικό χώρο. Στα σκληρά μπλόκα επικρατούν συνδικαλιστές του ΚΚΕ, ενώ ως αδέσποτοι ελεύθεροι σκοπευτές εμφανίζονται και αγρότες προσκείμενοι στην ΧΑ, όπως άλλωστε έδειξε και η πρώτη ημέρα της καθόδου των αγροτών στην Αθή να.

Στο αγροτικό ήρθε πολύ νωρίς η ώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, να πληρώσει το τίμημα των αλόγιστων  υποσχέσεών του, που δεν βασίζονταν σε κανένα πραγματικό δεδομένο. Ετσι βέβαια μπόρεσε και άλωσε το θεωρούμενο ως κατ΄ εξοχήν  κόμμα της αγροτιάς, το ΠΑΣΟΚ, ( π.χ. το ΠΑΣΟΚ είχε 19,5% στους αγρότες τον Μάιο του '12 και έπεσε στο 4,5% τον Σεπτέμβριο του 15). Αντιθέτως η Ν.Δ. δείχνει πιο ριζωμένη διατηρώντας συμπαγείς δυνάμεις στον αγροτικό κόσμο.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με συνδικαλιστές που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των μπλόκων.

Ο κ. Τσίπρας, παρουσία των κ. Β. Αποστόλου και Γ. Κατρούγκαλου, θα προσέλθει με προτάσεις την παραμονή του ΟΓΑ ως ξεχωριστό ταμείο, ενώ στο καυτό θέμα των εισφορών θα παρουσιάσει τρεις εναλλακτικές προτάσεις.

Στη πρώτη οι εισφορές για κύρια ασφάλιση θα ανέρχονται στο 12% του εισοδήματος, στη δεύτερη στο 15% και στην Τρίτη στο 20%,  με αντίστοιχες αποδόσεις στις συντάξεις της κάθε κατηγορίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα κληθούν να επιλέξουν τόσο το ύψος των εισφορών όσο βέβαια και το ύψος της μελλοντικής σύνταξης. Οποιος επιλέξει το 12% θα λαμβάνει περίπου το 60% της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ . Με 15% το ποσοστό  θα είναι στο 75%.

Η επιλογή του ποσοστού θα επαφίεται στον αγρότη. Για τις δυο πρώτες κατηγορίες τα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2017 ενώ για την Τρίτη, το 20% , θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα πενταετίας. 

Ωστόσο αυτό είναι μια πρόσκαιρη τεχνική διευθέτηση που δεν λύνουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, για την λύση των οποίων δεν κινητοποιείται ούτε  και ο ίδιος, πέραν των πρόσκαιρων διεκδικήσεων, όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι.