Το άγνωστο περιστατικό στην Κόρινθο και οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ΝΔ

Το άγνωστο περιστατικό στην Κόρινθο και οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ΝΔ

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όμως σχεδόν κανείς πλέον, εντός ή εκτός ΣΥΡΙΖΑ, δεν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας θα θελήσει ή ακόμα καλύτερα θα μπορέσει να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βήμα βήμα «χτίζει» την δική του πρόταση διακυβέρνησης, μια και είναι εδραιωμένη πεποίθησή του πως οι πολίτες θα επιλέξουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαιτίας των συγκεκριμένων λύσεων που θα τους προτείνει και όχι εξαιτίας της καταψήφισης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει αναλυτικά το πλαίσιο της δικής του διακυβέρνησης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Ήδη οι συσκέψεις είναι συνεχείς στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά από τους συνεργάτες του στοχευμένες και κοστολογημένες λύσεις.

Ο κ.Μητσοτάκης όμως πριν καλά καλά ανέβει στη Θεσσαλονίκη αρχίζει να δίνει το στίγμα της διακυβέρνησης που θα ακολουθήσει. Ένα από τα ζητήματα, στα οποία πιστεύει ο πρόεδρος της ΝΔ είναι η αναγκαιότητα της ψήφου των ομογενών.

Μία κίνηση, την οποία και θα υλοποιήσει όταν ο ίδιος γίνει πρωθυπουργός. Μέχρι τότε όμως θα επιμείνει να εκθέτει τον κ. Τσίπρα, μια και εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, να κάνει πράξη αυτή την τόσο σημαντική δέσμευση.

Γιαυτό το λόγο λοιπόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κόρινθο, σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ.

«Από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και είναι νομίμως εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και αν, όπως το θέλουμε και όπως το επιζητούμε, οι γενικές εκλογές γίνουν πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, τότε όλοι στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 θα μπορούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος δεν κρύβει πως βλέπει πίσω από την κυβερνητική καθυστέρηση υλοποίησης της συγκεκριμένης δέσμευσης, μικροκομματικούς λόγους.

Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που πιστεύουν ότι αν δοθεί η ψήφος στους ομογενείς δε θα είναι κάτι που θα συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία όμως Μητσοτάκη στην Κόρινθο έκρυβε και άλλες εκπλήξεις αλλά και ρητές δεσμεύσεις εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ.

«Μπορώ να δεσμευτώ για πραγματική μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην πρώτη τριετία μας. Αυτός είναι ο στόχος τον οποίον πρέπει να θέσουμε και αυτό αφορά πρωτίστως τους νέους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας ένα ακόμα δείγμα του οικονομικού του προγράμματος.

Ενώπιον όμως ενός νεανικού, στην πλειοψηφία του, κοινού ο κ.Μητσοτάκης παρουσίασε ένα συνολικό πλέγμα προτάσεων με αποδέκτες του νέους ανθρώπους.

- Κατάργηση «υπο-κατώτατου» μισθού

- Κατάργηση των νόμων Φίλη και Γαβρόγλου, με παράλληλη επέκταση της τεχνολογίας σε όλες τις βαθμίδες.

- Επαναφορά κατώτατου ορίου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

- Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με αξιολόγηση

- Ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων από ελληνικά ιδρύματα.

- Φοιτητική κινητικότητα μεταξύ σχολών

- Έμφαση στην έρευνα στα πανεπιστήμια, όχι μόνο στα ερευνητικά κέντρα, ήταν μερικά για τα οποία δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, σε μία ομιλία που είχε ως στόχευση τους νέους.

Στην Κόρινθο όμως υπήρξε και ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή τον κ.Μητσοτάκη , που αποτύπωσε τη φιλοσοφία και την λογική με την οποία πορεύεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ώρα που περπατούσε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ένας κάτοικος που έπινε τον καφέ του, είπε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι όλοι τα ίδια» και πως «η Ελλάδα έχει χρεωθεί για πολλά χρόνια στην Ευρώπη εξαιτίας αυτών των κομμάτων».

Ο κ.Μητσοτάκης, όπως περνούσε, τον άκουσε. Αντί λοιπόν να προσπεράσει, όπως θα έκαναν ίσως οι περισσότεροι, κοντοστάθηκε, πήγε δίπλα του και άρχισε να επιχειρηματολογεί, θέλοντας να καταδείξει τη διαφορά του κόμματός του. Η σύντομη συνομιλία κράτησε περίπου τρία λεπτά και ολοκληρώθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει στο συνομιλητή του:

«Με ενδιαφέρει να ακούω όλες τις απόψεις και κυρίως εκείνων που διαφωνούν μαζί μου». Το παραπάνω περιστατικό είναι απολύτως ενδεικτικό της τακτικής αλλά και της νοοτροπίας που διαθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ασφαλώς το αν κατάφερε να πείσει τον κύριο που έπινε τον καφέ του στην Κόρινθο κανείς δεν το γνωρίζει. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι... προσπάθησε, κάτι που λίγοι θα επιχειρούσαν.