Υπόθεση Novartis: Σε μία συνεδρίαση, με δέκα κάλπες, η συζήτηση για την προανακριτική

Υπόθεση Novartis: Σε μία συνεδρίαση, με δέκα κάλπες, η συζήτηση για την προανακριτική

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε μια συνεδρίαση, που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ της Τετάρτης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, το οποίο δύσκολα θα εφαρμοστεί δεδομένου ότι για τους εμπλεκόμενους έχει οριστεί ως ταβάνι τα 20 λεπτά ομιλίας, αποτέλεσε την πρόταση του Προέδρου της Βουλής, με το οποίο κυρίως το ΠΑΣΟΚ διαφώνησε, θεωρώντας ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι στην συζήτηση της ερχόμενης Τετάρτης θα λάβουν το λόγο όλα τα πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή εκτός από τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο που θα βρίσκεται σε κρίσιμες συναντήσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως επίτροπος της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, η εισήγηση του κ. Βούτση, σχετικά με τις κάλπες, ήταν να στηθούν δέκα, μία για κάθε πρόσωπο. Η Νέα Δημοκρατία πρότεινε να υπάρξει μόνο μία, με τον Πρόεδρο της Βουλής να επιφυλάσσεται ότι θα εξεταστεί το αίτημα της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια. Νωρίτερα, θα ερωτηθεί το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής εάν η διαδικασία με μια κάλπη είναι σύννομη και σε περίπτωση θετικής απάντησης το θέμα θα τεθεί στην Ολομέλεια.

Πάντως, εξωτερικά στις κάλπες δεν θα υπάρχουν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών και των οκτώ πρώην και νυν βουλευτών.

Διαφωνία υπήρξε και στο περιεχόμενο του ψηφοδελτίου. Το προεδρείο της Βουλής πρότεινε να αναγράφονται τα αδικήματα στο ψηφοδέλτιο, συμπεριλαμβανομένου και του αδικήματος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, το οποίο δεν υπάρχει στην πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής. Αυτό σύμφωνα με τον Ν. Βούτση θα γίνει διότι εφόσον δεν καταγραφεί το συγκεκριμένο αδίκημα, η προανακριτική  θα έχει το δικαίωμα διερεύνησής του μόνο αν ξαναπάει το αίτημα στην Ολομέλεια.

«Προληπτικά υπάρχει κι αυτή η εντολή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.  Σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες με τις κουκούλες ο ΠτΒ σημείωσε ότι αν απαιτηθεί να εξεταστούν, τότε την σχετική απόφαση θα λάβει η επιτροπή.