8ος χρόνος, ημέρα 2477η
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

Tη Δευτέρα ο Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει το τοπίο

Tη Δευτέρα ο Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει το τοπίο
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εικοσιτέσσερις ώρες ανοίγει την επόμενη φάση στην υπόθεση με την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Με τη δημόσια τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός είναι σαφές ότι βγαίνει μπροστά για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να επιδείξει την κυβερνητική ετοιμότητα να μην αποκρυβεί κανένα στοιχείο. Περαιτέρω ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στρέψει τους προβολείς στη διακηρυγμένη στρατηγική της κυβέρνησης να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και μέσα από την πλήρη διερεύνηση της να απομακρυνθεί και η παραμικρή σκιά από κάθε πτυχή της.

Αναπόδραστα τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα διατρέξουν αναφορές για τους λανθασμένους χειρισμούς που δρομολόγησαν τις συγκεκριμένες εξελίξεις, οι οποίες δεν τελέστηκαν, όπως έχει ειπωθεί, εν γνώσει του. Όπως επίσης για τον αμεσότητα που διέκρινε τον χαρακτήρα της κυβερνητικής αντίδρασης η οποία αποφασίστηκε ακαριαία από τον ίδιο, μόλις παρασχέθηκε η καθυστερημένη ενημέρωση από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ. Θεωρείται αναμενόμενο ότι θα τονίσει εμφατικά, ότι εάν αυτές οι εσφαλμένες ενέργειες είχαν υποπέσει στην αντίληψη του, ποτέ δεν επρόκειτο να εγκρίνει την παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου. Οι, δε, ενέργειες δεν περιορίστηκαν στην απομάκρυνση του Παναγιώτη Κοντολέοντος, αλλά προηγήθηκε η αποδοχή της εξόδου του επιτελάρχη του Μεγάρου Μαξίμου και στενότερου συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ενδιαφέρον στοιχείο του μηνύματος του πρωθυπουργού, αποτελούν τα προσωπικά χαρακτηριστικά που θα διαθέτουν οι ενδεχόμενες, ευθείες αναφορές προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μέσω του Κυριακάτικου Βήματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να μιλάει σε συνεργάτες για οφειλόμενη συγνώμη. Ανεξαρτήτως της τελικής δομής που θα έχει η δήλωση του πρωθυπουργού η οποία θα μεταδοθεί τη Δευτέρα, συνεργάτες του διευκρίνιζαν από νωρίς το Σάββατο στο Liberal, ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει προβεί σε καμία τοποθέτηση.

Σε σαφώς πιο επιθετικό τόνο, προοιωνίζονται, οι αναφορές που θα επιφυλάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Αλέξη Τσίπρα και τη στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα που έχει ενσκήψει στο πολιτικό σκηνικό με την παρακολούθηση στο κινητό του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Προς αυτήν την κατεύθυνση, υπάρχει η καταγεγραμμένη προειδοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς - ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβέρνησης - και υπέρμαχος της αλήθειας», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ.Οικονόμου. Στο ίδιο μοτίβο με ακόμη σκληρότερο ύφος ήταν χρωματισμένη η αντίδραση της Πειραιώς στις απειλές της Κουμουνδούρου περί προανακριτικής επιτροπής: «Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για Προανακριτική Επιτροπή, οι πολίτες διαθέτουν θεσμική μνήμη και θυμούνται ότι ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να στηρίζει υπουργούς της κυβέρνησης του οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος».

Από την άλλη στην κυβέρνηση προτάσσουν το γεγονός ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε. Από την άλλη όμως ξεκαθαρίζουν ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου με το οποίο η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Καθεστώς που όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για τον λόγο που υπαγορεύεται από τον ίδιο τον τίτλο τους, δηλαδή την ενασχόλησή τους με ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.

Όπως έλεγαν στο Liberal, οι νόμιμες επισυνδέσεις, με εισαγγελική έγκριση για λόγους εθνικής ασφάλειας, είναι πάγια πρακτική της ΕΥΠ επί όλων των κυβερνήσεων. Πρόσθεταν δε, ότι η Ελλάδα διαθέτει πανευρωπαϊκά ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια. Μάλιστα οι ίδιοι παράγοντες, υπενθύμιζαν, ότι η νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΥΠ να μην ενημερώνει τα παρακολουθούμενα πρόσωπα για λόγους εθνικής ασφάλειας ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Κυβερνητικές πηγές μάλιστα, συμπλήρωναν ότι κάποιες λανθασμένες ενέργειες «δεν αναιρούν ούτε μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια». Ως ενδεικτικά παραδείγματα αυτή της δράσης της ΕΥΠ, ανέφεραν την έγκαιρη ενημέρωση που οδήγησε στην άμεση αντίδραση στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία στον Έβρο, το 2020.