Τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Καραντίνα

Τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Καθοριστικές θα είναι οι επόμενες δέκα ημέρες για την λήψη και νέων μέτρων τα οποία θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων, τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία συγκράτησης της πανδημίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η μεγάλη πλειοψηφία των υφιστάμενων μέτρων θα συνεχιστούν, με ισχύ τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, έχει στα συρτάρια της και άλλα μέτρα εφόσον βεβαίως απαιτηθούν, μια και ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Σύμφωνα με την ίδια πηγή στο κυβερνητικό πλάνο υπάρχουν δύο ακόμα επίπεδα ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, στα οποία αναλόγως με την σοβαρότητα της κατάστασης, θα ληφθούν και τα απαραίτητα μέτρα.

Για παράδειγμα έχουν προβλεφθεί σενάρια:

- Πλήρους απαγόρευσης των πτήσεων από και προς την Ελλάδα.

- Απόλυτης απαγόρευσης της κυκλοφορίας στους δρόμους, με εξαίρεση ορισμένες ώρες όπου θα επιτρέπεται για συγκεκριμένους προορισμούς.

- Απαγόρευση των μετακινήσεων μακριά από τον τόπο διαμονής κ.α.

Όλα αυτά προς το παρόν είναι απλώς σενάρια τα οποία έχουν ήδη εκπονηθεί. Σε αυτή τη φάση ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα εφαρμοστούν, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η ανάλογη απόφαση. Αυτό, όμως που έχει ήδη αποφασιστεί είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση στην επιβολή των προστίμων για όλους όσοι δεν πειθαρχούν στον περιορισμό των μετακινήσεων.

Οι εντολές έχουν δοθεί και πλέον οι αστυνομικές αρχές θα εντείνουν τους ελέγχους προκειμένου να μην υπάρξουν περιθώρια αμφισβήτησης των μέτρων. Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός ότι έχουν ήδη κοπεί περισσότερα από 3500 πρόστιμα.

Στην παρούσα φάση, εκτός από τον κορονοϊό, ο μεγάλος εχθρός είναι ο εφησυχασμός. Αυτό είναι το σύνθημα δράσης του κρατικού μηχανισμού, όπως καταγράφεται και μέσα από το  σχέδιο κινήσεων που υλοποιείται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας.

Ορισμένοι άσκησαν κριτική στον Πρωθυπουργό ότι δεν πήρε όλα τα μέτρα που θα έπρεπε. Κάποιοι άλλοι ότι δεν ήταν αρκούντως αυστηρός. Κανείς πάντως δεν μπορεί να προσάψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υποτίμησε το μέγεθος και την σημασία της πανδημίας, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μετά λοιπόν από πέντε 24ωρα αυστηρού περιορισμού των μετακινήσεων , του πλέον αυστηρού μέτρου, που αναγκάστηκε να εφαρμόσει το Μέγαρο Μαξίμου και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ενθαρρυντικές ως προς τη διασπορά του ιού.

Τίποτα ωστόσο δεν έχει κριθεί, τίποτα δεν έχει τελειώσει, η μάχη με τον κορονοϊό μόλις άρχισε και φαίνεται ότι αυτό έχει γίνει και βίωμα στον κεντρικό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου.