7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Τα τέσσερα καλοκαιρινά στοιχήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τα τέσσερα καλοκαιρινά στοιχήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Eurokinissi

Καθώς η διαχείριση της πανδημίας δείχνει να φεύγει σιγά σιγά από το κέντρο της επικαιρότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξαφανίζεται, στο Μέγαρο Μαξίμου προτεραιοποιούν τα ζητήματα πάνω στα οποία θα επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους με έναν βασικό στόχο. Το φθινόπωρο η χώρα να αλλάξει σελίδα και η κυβέρνηση να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, όπως την έχει σήμερα, παρά τις όποιες προσπάθειες της αντιπολίτευσης.

Η αλήθεια άλλωστε είναι ότι  το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε το πρώτο σοβαρό τεστ, αυτό του εργασιακού νομοσχεδίου, με μικρές απώλειες. 

Σε αυτό το πλαίσιο στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν χαρτογραφήσει την πορεία που θα ακολουθηθεί το προσεχές διάστημα και έχουν ιεραρχηθεί οι επόμενες κινήσεις.

Πρόκειται ουσιαστικά για τέσσερα στοιχήματα που αν κερδηθούν, το δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας θα μπορέσει να εξελιχθεί ομαλά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, με κεντρικό άξονα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. 

Το πρώτο στοίχημα έχει να κάνει με το διάστημα που ακολουθεί. Η επιχείρηση «Ελευθερία» θα πρέπει να προχωρήσει ομαλά, με γρήγορους ρυθμούς ώστε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να επιτευχθεί ο στόχος του τείχους της ανοσίας.

Παράλληλα, όπως έχει ήδη επισημάνει το liberal.gr, μέσα στον Ιούλιο θα αρχίσουν να εφαρμόζονται και οι πρώτες διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους. Κάτι που τον Σεπτέμβριο θα πάρει την μορφή υποχρεωτικότητας σε ορισμένες ομάδες εργαζομένων. 

Το δεύτερο αφορά στην απαραίτητη καλοκαιρινή «νηνεμία» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις Βρυξέλλες δείχνει να έχει βάλει τα πράγματα σε αυτή την οδό, κάτι που εφόσον τελικώς υλοποιηθεί, θα δώσει από τη μία ώθηση στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και από την άλλη θα προσφέρει χρόνο και δυνάμεις στην κυβέρνηση ώστε να αφοσιωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος της. 

Το τρίτο στοίχημα περιλαμβάνει την αναγκαία ώθηση που θα πρέπει να δοθεί ώστε να υπάρξει άμεση υλοποίηση του προγράμματος «Ελλάδα 2.0». Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επιτακτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Τον πρώτο χρόνο η Ελλάδα θα λάβει περίπου 7,5 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε έργα υποδομής, κάτι που αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση βασικών δεσμεύσεων της.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το φθινόπωρο ο πολίτης θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται τη διαφορά στην καθημερινότητα του μέσα από την υλοποίηση των μεγάλων project. 

Το τέταρτο αφορά στην επιτάχυνση των ήδη ανακοινωμένων μεταρρυθμίσεων για μέσα στο καλοκαίρι. Την Τετάρτη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και όπως έχει ήδη αποκαλύψει το liberal.gr, θα βρεθούν στην ατζέντα ο πυλώνας της επικουρικής ασφάλισης και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Δύο νομοθετήματα εξίσου σημαντικά με το εργασιακό, στα οποία το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει μεγάλη σημασία. 

Σε κάθε περίπτωση το διάστημα μέχρι και τον ερχόμενο Οκτώβριο είναι πολιτικά σημαντικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να μην αφήσει το καλοκαίρι να ατονήσουν οι πολιτικές πρωτοβουλίες που έχει ανακοινώσει, προσδοκώντας το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να μπει με μεταρρυθμιστική ορμή, αφήνοντας πίσω την πολιτική νωθρότητα στην οποία έπεσε αναπόφευκτα η χώρα λόγω της πανδημίας.