Σύσταση προανακριτικής για τα εξοπλιστικά κατά την περίοδο Παπαντωνίου ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Σύσταση προανακριτικής για τα εξοπλιστικά κατά την περίοδο Παπαντωνίου ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Αίτημα για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου, κατέθεσαν στη Βουλή οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα που χειρίστηκε κατά τη θητεία του.

Σύμφωνα με το σχετικό αίτημα που κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, συντρέχουν ενδείξεις για τέλεση απιστίας  σχετικής με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ, στρεφόμενης κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, η οποία υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ. Υποστηρίζουν, δε, ότι προκύπτουν ενδείξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική ενέργεια, το οποίο οι ίδιοι κρίνουν ότι είναι διαρκές και δεν παραγράφεται.

Συνεπώς, κατά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, συντρέχει λόγος για διερεύνηση επί τη βάσει των σχετικών εισαγγελικών παραγγελιών και μάλιστα από κοινού, κατ' ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 129 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες (και φυσικά οι πρόεδροι αυτών που συνυπογράφουν το αίτημα) υπενθυμίζουν αφενός ότι το όνομα του πρώην υπουργού Ι. Παπαντωνίου αναγράφεται σε λίστα καταθετών εξωτερικού μεγάλων χρηματικών ποσών (1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC, στο όνομα της συζύγου του) και αφετέρου ότι ο ίδιος ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε με αμετάκλητη απόφαση για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009, ενώ φαίνονται να υπάρχουν εις βάρος του και άλλες ποινικές καταδίκες για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες προηγούμενων ετών.

Να σημειωθεί ότι το αίτημα θα εξεταστεί σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δείτε εδώ αναλυτικά την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής. 

Γ. Παπαντωνίου: «Αθλιο πυροτέχνημα με μικροπολιτικές σκοπιμότητες» η πρόταση για προανακριτική

«Άθλιο πυροτέχνημα, που εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες», χαρακτηρίζει, με δήλωσή του σύμφωνα με την Καθημερινή ο πρώην υπουργός Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, την πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για δικογραφίες που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα.

«Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του Υπουργείου  Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη – ή υποψία ένδειξης -  παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεών μου. Εξάλλου, όλες οι συμβάσεις υλοποιήθηκαν, χωρίς τροποποίηση, από τις επόμενες κυβερνήσεις», υπογραμμίζει ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος κάνει λόγο για τρεις «μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

«Πρώτον, την επικοινωνιακή κάλυψη του αδιέξοδου της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την εξέλιξη της οικονομίας και τη συσσώρευση προβλημάτων με αιχμή την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Δεύτερον, τη στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης και

Τρίτον, τη δική μου στοχοποίηση, καθώς και όλων όσοι υπηρετήσαμε τη χώρα προωθώντας αποτελεσματικά το εθνικό συμφέρον από θέσεις ευθύνης».

«Κάποιοι θέλουν να ξεχαστούν οι δικές τους αποτυχίες. Την αλήθεια φοβούνται όσοι τη διαστρεβλώνουν και όχι όσοι εκτελούν το καθήκον τους», καταλήγει ο κ. Παπαντωνίου.

 

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία: SOOC

Διαβάστε ακόμα:

- «Ναι» από τη ΝΔ στην προανακριτική για τα εξοπλιστικά

- Ανδ. Λοβέρδος: Ναι στην προανακριτική, αλλά τη φέρνετε γιατί θέλετε να στήσετε ένα σκηνικό

- ΣΥΡΙΖΑ: Γίνεται πράξη η δέσμευση περί σύστασης εξεταστικής για τα εξοπλιστικά

- Το Ποτάμι λέει “ναι” στην προανακριτική για τα εξοπλιστικά 

- "Ναι" και από την Ένωση Κεντρώων στη σύσταση προανακριτικής για τα εξοπλιστικά