ΣΥΡΙΖΑ vs ΝΔ για τις 200 ψήφους στον εκλογικό νόμο

ΣΥΡΙΖΑ vs ΝΔ για τις 200 ψήφους στον εκλογικό νόμο

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ της κυβέρνησης και την αξιωματική αντιπολίτευση για τον εκλογικό νόμο.

Ο υπουργός επικράτειας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών εκτιμά πως η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

«Ο στόχος για τις 200 ψήφους είναι εφικτός» δήλωσε ο κ. Παππάς και ερωτηθείς για το αν θα είναι αποτυχία της κυβέρνησης η ψήφιση του εκλογικού νόμου μόνο από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τόνισε πως «αποτυχία θα ήταν να κυβερνάμε και να μην τηρήσουμε τη δέσμευση που μας ακολουθεί εδώ και δεκαετίες για απλή αναλογική. Τηρούμε λοιπόν αυτή τη δέσμευση και ελπίζουμε και ζητούμε να την τηρήσουν και όσα κόμματα την έχουν υποστηρίξει».

Ο υπουργός επικράτειας απέρριψε τα σενάρια ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου ανοίγει το δρόμο για εκλογές το φθινόπωρο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει τη σύγκρουση με τους δανειστές στα εργασιακά, λέγοντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί γρηγορότερα και χαρακτηρίζοντας «αστείο» να κατηγορείται η κυβέρνηση για φυγομαχία.

Από την πλευρά της η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Αγορά, τόνισε πως η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας, ενώ εκτιμά ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο, δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους, ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.  

 Όπως εξήγησε η κ. Μπακογιάννη, με το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα η συγκρότηση κυβέρνησης θα απαιτεί τη συνεργασία τεσσάρων κομμάτων «και αυτό, με το πολιτικό κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα, νομίζω ότι δεν μπορεί να δώσει αποτελεσματική κυβέρνηση», τόνισε.

Η βουλευτής της ΝΔ επισήμανε πως η ΝΔ είναι ανοιχτή στην πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι για μείωση του μπόνους.

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στη συμφωνία για τον ΟΛΠ «όπως εξαπάτησε του Έλληνες, προσπάθησε να εξαπατήσει και τους Κινέζους, προκειμένου να ικανοποιήσει τα συμφέροντα βολεμένων συνδικαλιστών».

Τέλος, ο υπουργός περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, εκτιμά πως είναι μοιρασμένες οι πιθανότητες να βρεθούν 200 ψήφοι ώστε να τεθεί σε ισχύ ο εκλογικός νόμος στις επόμενες εκλογές, αναφέρει το MEGA.