Συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η στρατηγική της όξυνσης

Συνειδητή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η στρατηγική της όξυνσης

Του Απόστολου Χονδρόπουλου 

Στην ανησυχία που αισθάνεται και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική του, αλλά και στις εξελίξεις που μπορεί να δρομολογηθούν ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, αποδίδουν στη ΝΔ την στρατηγική "όξυνσης και διχασμού" που άπαντες καταλογίζουν στο κυβερνών κόμμα.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει απλώς την πόλωση, αλλά το κάνει και με χαμηλού επιπέδου επιχειρήματα", σχολίαζε στο Liberal στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο της συνεχιζόμενης σφοδρής αντιπαράθεσης της ΝΔ με την κυβέρνηση. Ο ίδιος απέδιδε την στάση αυτή στο γεγονός οτι το κυβερνών κόμμα αισθάνεται "στριμωγμένο". Και "κάθε φορά που αισθάνονται στριμωγμένοι καταφεύγουν ακόμη περισσότερο σε όξυνση και σε ακραία πόλωση", τονίζουν κομματικοί παράγοντες της ΝΔ.

"Ειναι δείγμα ανησυχίας του ΣΥΡΙΖΑ", εκτίμησε μιλώντας στο Liberal, άλλο γαλάζιο στέλεχος. "Είναι φανερό ότι φτιάχνουν τέτοιο κλίμα γιατί ανησυχούν. Αν χρειαστεί τελικά να πάνε σε εκλογές, πως θα πάνε; Τι θα λένε; Κουραστήκαμε και φεύγουμε; Θα πάνε... ηρωικά", πρόσθεσε, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων και την προσπάθεια "κατασκευής εχθρών" από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απευθύνεται και να συσπειρώσει το όποιο κομματικό ακροατήριο διατηρεί μετά από μία πορεία "ραγδαίας φθοράς και απαξίωσης" στην κοινωνία.

Απαρατήρητη μέσα στο κλίμα όλων αυτών των ημερών δεν πέρασε από τα στελέχη της ΝΔ και η διαβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για εκλογές ακόμη και αν καθυστερήσει η β'' αξιολόγηση. "Είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι μπορεί και να καθυστερήσει η αξιολόγηση", σχολίασε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στη ΝΔ "διαβάζουν" διαφορετικά τις πρωτοβουλίες και το κλίμα που δημιουργεί η κυβέρνηση και επιμένουν ότι το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων είναι ανοιχτό. Και ενισχύεται από την σαφή κυβερνητική προσπάθεια να δημιουργήσει "ηρωϊκό αφήγημα", από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τους χειρισμούς που επέλεξε να κάνει, ακόμη όμως και από πρακτικές που ακολουθούνται στο Κοινοβούλιο. Και ενδεικτική ήταν αργά χθες το βράδυ η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Νίκου Δένδια για το πλήθος τροπολογιών στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο: "Αν δεν υποκρύπτει πρόθεση εκλογών δεν ξέρουμε πως μπορεί να αιτιολογηθεί", σχολίασε.

Η σφοδρότητα των κυβερνητικών επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες, που έχουν κάνει τη ΝΔ να καταγγέλλει ευθέως "χυδαιότητα", αλλά και "γκεμπελισμό", έχει εδραιώσει την πεποίθηση της Πειραιώς ότι υφίσταται "σχέδιο όξυνσης", το οποίο υπηρετείται από την ρητορική "διχασμού" που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

Οι διαρκείς διαβεβαιώσεις πως η ίδια η ΝΔ δεν προτίθεται να ακολουθήσει αυτή την τακτική δεν σημαίνει πάντως ότι θα αφήνει οτιδήποτε αναπάντητο και την σκυτάλη θα πάρει σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, που στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αναμένεται να αναφερθεί σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα. Να επικρίνει για μία ακόμη φορά τους χειρισμούς και τις πρακτικές της κυβέρνησης, να εκφράσει την εντεινόμενη ανησυχία της ΝΔ για τις επιπτώσεις από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και να προειδοποιήσει και από τη δική του πλευρά για τα επιχειρήματα που προσφέρει με τη στάση της η ελληνική κυβέρνηση στους ακραίους κύκλους της Ευρώπης.

"Με την ΄''ελλειψη αξιοπιστίας που έχει χτίσει στο εξωτερικό παίζει το παιχνίδι των σκληρών ακραίων κύκλων στην Ευρώπη", σχολίασε χαρακτηριστικά επ'' αυτού η τομεάρχης Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη, την ώρα που οι κυβερνητικοί χειρισμοί δέχονται σφοδρά πυρά από πλήθος στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ενδεικτική είναι και η αναφορά του τομεάρχη Υποδομών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Ραφήνα παρουσία και του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, κατήγγειλε ότι "δυστυχώς για τον τόπο έχει μία κυβέρνηση που το μόνο που καταφέρνει είναι να ανατροφοδοτεί μία κρίση και να μας βάζει σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες".