Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Και με τη βούλα πλέον ξεκίνησε η Θ' Αναθεωρητική Βουλή, καθώς οι 300 βουλευτές ορκίστηκαν ενώπιον του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου. Ακολουθεί αύριο η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ενώ ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης.

Από τα… στιγμιότυπα της σημερινής ορκωμοσίας ξεχώρισε το γεγονός ότι σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ορκίστηκε με θρησκευτικό όρκο. Κάποιες εξαιρέσεις υπήρξαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως βουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ) ωστόσο η πλειονότητα των βουλευτών, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσαν πολιτικό όρκο. Το ίδιο και με τους βουλευτές του ΜεΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη αλλά και του ΚΚΕ. Στον αντίποδα τρεις βουλευτές ορκίστηκαν στο Κοράνι.

Σε ότι αφορά το… χωροταξικό, στα γαλάζια έδρανα μπροστά κάθισαν η Ντόρα Μπακογιάννη με την Μαριέτα Γιαννάκου, τον Θανάση Μπούρα και τον Γιάννη Τραγάκη. Πιο δίπλα καθόταν η Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε δίπλα της τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα κάθισαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης αλλά και ο βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Βασιλικός. Τέλος, στα πιο… αριστερά έδρανα κάθισε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος είχε δίπλα του τον Θανάση Παφίλη.

Γεμάτα, δε, ήταν τα θεωρεία της Βουλής με τις οικογένειες των βουλευτές να έχουν έρθει για να παρακολουθήσουν από κοντά την ορκωμοσία.

Η διαδικασία

Η ορκωμοσία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε 14 λεπτά αργότερα. Τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο υποδέχτηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο χαιρέτισε δια χειραψίας.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους και τον καθένα ξεχωριστά», ενώ αποχωρώντας είχε χειραψία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένο.

Νωρίτερα, στο γραφείο του υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Σας υποδεχόμαστε σήμερα, κλείνει η 17η περίοδος της Βουλής που κράτησε σχεδόν τέσσερα χρόνια παραλίγο και ξεκινά η 18η μετά και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Βούτσης. «Η Βουλή θα είναι πάντοτε η Κιβωτός της Δημοκρατίας και της σχέσης με την Κοινωνία», είπε ακόμη και πρόσθεσε: «Η παρουσία σας δεν ήταν απλά πάντα ευπρόσδεκτη, αλλά πάρα πολύ σημαντική. Και σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά».

Οι 300 βουλευτές ξεκίνησαν να φτάνουν στη Βουλή στις 10 το πρωί, ενώ λίγο μετά τις 10:30 έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ευχήθηκε «καλή δύναμη σε όλους». 

Η νέα Βουλή εκπροσωπείται από 61 γυναίκες και έξι κόμματα, ενώ οι 112 είναι νέοι βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά. Από τους 300 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η «Ελληνική Λύση» 10 και η «ΜέΡΑ25» 9 έδρες.

ορκωμοσία

μητσοτάκης

κανέλλη

φίλης

σαμαράς

Το Σάββατο 20 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα λήξει το βράδυ της Δευτέρας με την ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση ανοίγει με την ομιλία του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των υπουργών που θα συμπληρώσουν την ανάλυση του στρατηγικού σχεδίου της νέας κυβέρνησης. Από το βράδυ της Δευτέρας, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας αναμένεται να διεξαχθεί και η πρώτη μετεκλογική σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών.

Φωτογραφίες Intime news και Eurokinissi