7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Ν. Αναστασιάδης - Τι είπε για Τουρκία και ΑΟΖ

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Ν. Αναστασιάδης - Τι είπε για Τουρκία και ΑΟΖ
Eurokinissi

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και την άτυπη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου, ενημέρωσε ο Νίκος Αναστασιάδης τους ομολόγους του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Υπογράμμισε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Αναλυτικά, στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμμετείχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 

Πανδημία, μεταναστευτικό και Ελληνοτουρκικά

Ανάμεσα σε άλλα, τη Σύνοδο του ΕΛΚ απασχόλησαν το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, το Μεταναστευτικό και οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και τη Ρωσία.

Σε παρέμβαση του κατά τη Σύνοδο του ΕΛΚ, ο N. Αναστασιάδης ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και την άτυπη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου, και υπογράμμισε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Έναρξη ουσιαστικού διαλόγου

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στις προτάσεις που έχει υποβάλει για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με στόχο την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε διαρκή λύση του προβλήματος, νοουμένου ότι και η άλλη πλευρά έχει επιδείξει καλή θέληση.

Ο Ν. Αναστασιάδης επισήμανε τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας τόσο στη θάλασσα όσο και επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με έμφαση στις παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες προς το ΕΛΚ για τις θέσεις αρχών που τηρεί στο Κυπριακό, ζητώντας παράλληλα τη συνδρομή των μελών του προς την κατεύθυνση της άσκησης επιρροής στην Τουρκία για συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο.