Στ. Πέτσας: Δεν θα ανεχτούμε παραβίαση της κυριαρχίας μας

Στ. Πέτσας: Δεν θα ανεχτούμε παραβίαση της κυριαρχίας μας

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για αν υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Σύνοδο Κορυφής αλλά και στα εθνικά θέματα.

Ο Στ. Πέτσας υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex με ψυχραιμία και ετοιμότητα. «Η κυβέρνηση αναπτύσσει σε διεθνές και εθνικό επίπεδο όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες» τόνισε ο κ. Πέτσας, «η Ελλάδα κινείται με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα».

Όπως ξεκαθάρισε, η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνιστά «κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την περιφρόνηση στο διεθνές δίκαιο». 

Δύο 24ωρα μετά την έκδοση της Navtex, «η κατάσταση παραμένει σταθερή, την παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα» σημείωσε και συμπλήρωσε πως «η Κυβέρνηση επισημαίνει ότι η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τη νέα παράνομη  Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει, ταυτόχρονα, την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνησή της στο Διεθνές Δίκαιο».

Ακόμη, ανέφερε πως η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι Αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και στον Ο.Η.Ε., καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.