Στ. Πέτσας: Απόλυτα ελεγμένα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Στ. Πέτσας: Απόλυτα ελεγμένα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αξιοπιστίας των στοιχείων που καταγράφονται στο μητρώο του ΕΟΔΥ, το οποίο είναι απόλυτα ελεγμένο «και μας έχει οδηγήσει με ασφάλεια μέχρι εδώ», έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση  γιατί η σύγχυση υπονομεύει την κοινή προσπάθεια».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «MAX FM» ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι «τα στοιχεία  από κάθε μεμονωμένο νοσοκομείο, από κάθε κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, από κάθε πύλη εισόδου στη χώρα συλλέγονται στο μητρώο του ΕΟΔΥ, που κάθε μέρα κάνει σχετική ανακοίνωση» και γνωστοποίησε ότι στη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση στις 6 το απόγευμα θα παρευρεθεί και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας για να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση του τεθεί.

Όσον αφορά τα μέτρα για το lockdown ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. «Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες», πρόσθεσε και επισήμανε ότι «είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας» και πως «η ατομική συμπεριφορά όλων μας  μπορεί να μας οδηγήσει στον θρίαμβο ή την ήττα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στρατηγική πρόληψης της κυβέρνησης κατά του κορονοϊού, στις μεγάλες τοπικές γιορτές, λέγοντας πως όπως σήμερα του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα υπήρξαν μέτρα, παρόμοια θα υπάρχουν και σε ερχόμενες γιορτές όπως της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σπυρίδωνος κ.ο.κ.

Για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας σημείωσε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα η λύση της εξίσωσης της εστίασης. «Είναι διαφορετικό πράγμα τα εστιατόρια και τα καφέ, για τα οποία πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξουν, από τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης που δεν θα ανοίξουν, όπως δεν θα ανοίξουν και καταστήματα ορθίων.  Αυτό είναι δεδομένο» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι στην πρώτη φάση οποιουδήποτε ανοίγματος της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας σίγουρα δεν θα είναι η εστίαση. Θα είναι, ενδεχομένως, τα σχολεία και το λιανεμπόριο, αλλά αυτό είναι θέμα που θα συζητήσουμε  προς το τέλος της εβδομάδας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.