Στ. Μάνος: Χώρες με υψηλότερο κατώτατο μισθό είναι ανταγωνιστικότερες από την Ελλάδα

Στ. Μάνος: Χώρες με υψηλότερο κατώτατο μισθό είναι ανταγωνιστικότερες από την Ελλάδα

Νέα ανάρτηση σχετικά με το θέμα του κατώτατου μισθού έκανε ο ο πολιτικός Στέφανος Μάνος, εξηγώντας ότι η αύξηση που προτείνει δεν θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα.

Φέρνοντας μάλιστα συγκεκριμένο παράδειγμα, ο κ. Μάνος επισημαίνει ότι σύμφωνα με το World Economic Forum, στην κατάταξη των χωρών βάσει της ανταγωνιστικότητάς τους στον Τουρισμό (The Travel & Tourism Competitiveness Index 2017 Ranking) η Ισπανία και Γαλλία με πολύ περισσότερες αφίξεις από ό,τι η Ελλάδα και σημαντικά υψηλότερο κατώτατο μισθό είναι ανταγωνιστικότερες από την Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μάνου:

«Μου θυμίζει ευγενικά τη φιλελεύθερη ορθοδοξία η φίλη μου Μιράντα Ξαφά σχολιάζοντας την πρότασή μου για αύξηση του κατώτατου μισθού σε 669 ευρώ:

"Η αύξηση των μισθών με κυβερνητικό φιρμάνι δεν αποτελεί λύση. Μισθολογικές αυξήσεις χωρίς αντίκρισμα στην παραγωγικότητα είτε θα αυξήσουν την ανεργία είτε θα μετακυλιστούν στις τιμές, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των μισθών. "

Σωστά, έτσι είναι σε κανονικές χώρες όπου οι τιμές διαμορφώνονται για μακρύ χρονικό διάστημα ελεύθερα, όπου ο ανταγωνισμός λειτουργεί, όπου οι νόμοι τηρούνται απαρεγκλίτως από όλους.

Πόσο κανονική όμως είναι η Ελλάδα; πόσο κανονική είναι μια χώρα που είχε για 6 ολόκληρους μήνες Υπουργό Οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη;

Κλαψουρίζουν μερικοί ότι με την αύξηση του κατώτατου που προτείνω θα χάσουν ανταγωνιστικότητα. Αλλού να κοιτάξουν

Το 2017 το World Economic Forum δημοσίευσε "The Travel & Tourism Competitiveness Index 2017 Ranking". Στην πρώτη θέση είναι η Ισπανία. Στη δεύτερη η Γαλλία. Η Ελλάδα στην 24η.

Προσέξετε όμως: Στην Ισπανία ισχύει κατώτατος μισθός 858 ευρώ και στη Γαλλία 1.498 ευρώ. Ισπανία και Γαλλία με πολύ περισσότερες αφίξεις από ό,τι η Ελλάδα και σημαντικά υψηλότερο κατώτατο μισθό είναι ανταγωνιστικότερες από την Ελλάδα.

Το μήνυμα μου προς τους επιχειρηματίες είναι: Επιδιώξετε την αριστεία. Σε προϊόντα και υπηρεσίες, αριστεία στη συμπεριφορά σας με τους πελάτες, τους εργαζόμενους, τους μετόχους. Ακόμα και το αφερέγγυο κράτος. Κυνηγήστε την παραγωγικότητα και τις εξαγωγές. Όσες επιτυχημένες επιχειρήσεις γνωρίζω και γνωρίζω αρκετές δεν έχουν πρόβλημα κατώτατου μισθού. Σέβονται και εμπιστεύονται όλους τους υπαλλήλους τους.»

«Η κ. Αχτσιόγλου "πουλάει" κοινωνική ευαισθησία με την αύξηση των 30 ευρώ»

Σημειώνεται ότι σε άλλη ανάρτηση που έκανε νωρίτερα σήμερα, ο κ. Μάνος τόνιζε χαρακτηριστικά πως «αν εγώ προτείνω κατώτατο μισθό 669 ευρώ το μήνα και η υπουργός κ. Αχτσιόγλου 616, η κ. Αχτσιόγλου είναι ανάλγητη νεοφιλελεύθερη, αυτή εκπροσωπεί το κεφάλαιο και τους ανώνυμους ξένους πιστωτές. Κάνω λάθος;»

Παράλληλα, ο κ. Μάνος αναφέρθηκε στην αντιπρότασή του για 669 ευρώ κατώτατο μισθό, τα οποία όπως εξηγεί ισούνται με τον κατώτατο μισθό στο Δημόσιο που είναι 780 ευρώ, θέλοντας να εξασφαλίσει πως όποιος πιάνει δουλειά στην Ελλάδα, ιδιωτικά ή στο Δημόσιο, θα αμείβεται το ίδιο.

Αναλυτικά, αναφέρει: 

Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός. Είναι η μόνη που απέμεινε. Η παραγωγική Ελλάδα φθίνει. Αγωνίζεται να πληρώνει φόρους και εισφορές για να συντηρείται ένα αποδεδειγμένα άχρηστο κράτος και να πληρώνονται τα "κεκτημένα" νεαρών συνταξιούχων του πελατειακού κράτους.

Με εντυπωσίασε η αδιαφορία των Μέσων Ενημέρωσης στην παρατήρησή μου ότι η υπουργός κ. Αχτσιόγλου "πουλάει" κοινωνική ευαισθησία προτιθέμενη να αυξήσει -μετά από χρόνια στασιμότητας- τον κατώτατο μισθό κατά 30 ευρώ το μήνα. Κατώτατος Μισθός το 2019 σύμφωνα με την "απλοχέρα" κ. Αχτσιόγλου 616 ευρώ!!!

Εγώ αντιπρότεινα 669 ευρώ. 83 ευρώ περισσότερα από ό,τι τώρα. Δεν παίζω την κολοκυθιά. Τα 669 ευρώ ισούνται με τον κατώτατο εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο που είναι 780 ευρώ. Πως γίνεται αυτή η εξίσωση; 669 στον ιδιωτικό τομέα επί 14 = 9.366 ετησίως. 780 στο Δημόσιο επί 12 = 9. 360. Θέλω να εξασφαλίσω ότι όποιος πιάνει δουλειά στην Ελλάδα, ιδιωτικά ή στο Δημόσιο θα αμείβεται το ίδιο. Παραβλέπω για την ώρα και δεν λαμβάνω υπόψη ότι στο Δημόσιο πρέπει να εκτιμηθεί η αξία της μονιμότητας.

Ακόμη περισσότερο με εντυπωσίασε η παγωμάρα των δημοσιογράφων απέναντι στην πρότασή μου. Έχω μάθει ότι οι δημοσιογράφοι με αντιμετωπίζουν παγίως ως ανάλγητο νεοφιλελεύθερο εκπρόσωπο του κεφαλαίου.

Να συμπεράνω ότι αν εγώ προτείνω κατώτατο μισθό 669 ευρώ το μήνα και η υπουργός κ. Αχτσιόγλου 616, η κ. Αχτσιόγλου είναι ανάλγητη νεοφιλελεύθερη, αυτή εκπροσωπεί το κεφάλαιο και τους ανώνυμους ξένους πιστωτές. Κάνω λάθος;