Σήμερα στην Αίγυπτο, τον Ιούλιο σε Βαγδάτη και Ερμπίλ ο Μητσοτάκης
Διπλωματικός μαραθώνιος

Σήμερα στην Αίγυπτο, τον Ιούλιο σε Βαγδάτη και Ερμπίλ ο Μητσοτάκης

Έντονο άρωμα διπλωματίας θα έχουν για την ελληνική κυβέρνηση οι επόμενες 30 μέρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό του με αλλεπάλληλα ταξίδια, με στόχο η Ελλάδα να καλλιεργήσει την εικόνα της δύναμης σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα σε πολλά επίπεδα. 

Το ενδιαφέρον στρέφεται σε ένα ταξίδι που προετοιμάζεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αρκετούς μήνες. Πρόκειται για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βαγδάτη και στο Ερμπίλ. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Αρχικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην ιρακινή πρωτεύουσα και την επομένη στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου αρχικά είχε προγραμματιστεί να επισκεφτεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κάτι που δεν κατέστη τελικά εφικτό. Μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν από μερικές μέρες την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο πρωθυπουργός της περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μπαρζανί, όπου εκτός από τα περιφερειακά θέματα, συζητήθηκαν και λεπτομέρειες του ταξιδιού. 

Νωρίτερα, θα έχει προηγηθεί  η Σύνοδος Κορυφής των «27», όπου και θα βρεθεί για μία ακόμα φορά στο τραπέζι η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκφράσει το μεγάλο του ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και θα ξεκαθαρίσει εκ νέου ότι βασική προϋπόθεση για την οποιαδήποτε συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας αποτελεί η τήρηση των προϋποθέσεων που ορίστηκαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πάει στο συγκεκριμένο συμβούλιο, χωρίς να αποκλίνει από την βασική της θέση περί δημιουργίας ενός δικτύου συνεργασίας με χώρες της ευρύτερης περιοχής, σφίγγοντας έτσι τον κλοιό στην Άγκυρα.  

Το πρωί της Δευτέρας ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί ταξίδι  στην Αίγυπτο, όπου θα έχει επαφές τόσο στο Κάιρο όσο και στην Αλεξάνδρεια. 

Η επιλογή της Αιγύπτου μόνο τυχαία δεν γίνεται, αφού είναι γνωστό ότι οι τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις δεν περνάνε και την καλύτερη περίοδο τους.

Η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει ουσιαστικά την συνέχεια της επαφής που είχε ο πρωθυπουργός  την περασμένη άνοιξη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, την παραμονή της μετάβασης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Λιβύη.