Σχέδιο στήριξης της Aegean επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Σχέδιο στήριξης της Aegean επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Σχέδιο στήριξης της Aegean Airlines επεξεργάζεται η κυβέρνηση όπως γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις, τονίζοντας ότι «δε θα αφήσουμε εταιρείες όπως η Aegean, χωρίς στήριξη».

Ο υπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο για την εταιρεία το οποίο δεν είναι ακόμη έτοιμο, ενώ στόχος είναι να μη βρεθεί σε θέση αδυναμίας, σε μια συγκυρία που οι ανταγωνιστικές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις».

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «δημιουργεί στον κλάδο νόθευση των κανόνων ανταγωνισμού, οπότε και είναι λογικό η εταιρεία να έχει αγωνία για το μέλλον της».

Αναφορικά με το αν η στήριξη που θα παρέχει το κράτος θα περιλαμβάνει όρο συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Aegean Airlines, κατά τα πρότυπα άλλων παρόμοιων κινήσεων που έχουν γίνει στο εξωτερικό με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γερμανική Lufthansa, o κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «το πρόβλημα δεν είναι αν θα μπει το δημόσιο ως μέτοχος στην εταιρεία, αλλά να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε στρατηγικού χαρακτήρα την εταιρεία και το έργο που επιτελεί, ενώ σ’ αυτή τη συγκυρία το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι φλέγον.

Θυμίζουμε ότι στην τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών της περασμένης Δευτέρας ο πρόεδρος της Aegean Airlines είχε επισημάνει ότι η Aegean ανήκει στους λιγοστούς αερομεταφορείς στην Ευρώπη που δεν έχουν στηριχθεί, γεγονός που θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας.

Ερωτώμενος για τον τρόπο στήριξης, ο κ. Βασιλάκης είχε αναφερθεί στο πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση που περιλαμβάνει συγκεκριμένα εργαλεία και κανόνες, ώστε τα κράτη να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις εταιρείες.

Πάντως, ο είχε αποκλείσει κάθε σενάριο κρατικοποίησης, ή και συμμετοχής του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο της αεροπορικής εταιρείας.