Ο Δεστεμπασίδης αρνείται ότι είναι ο «Σαράφης»

Ο Δεστεμπασίδης αρνείται ότι είναι ο «Σαράφης»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μετά την Μαρία Μαραγγέλη και ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης αρνήθηκε ότι είναι ο προστατευόμενος μάρτυς «Μάξιμος Σαράφης», όπως έχει καταγγείλει ο Νίκος Μανιαδάκης.

Ενώπιον των μελών της Επιτροπής σημείωσε ότι «δεν ονομάζομαι ούτε Κελέση, ούτε Σαράφης αλλά Δεστεμπασίδης», ενώ στην αρχική του τοποθέτηση έκανε γνωστό ότι δεν θα ήθελε να απαντήσει σε τίποτα άλλο πλην του αντικειμένου της προανακριτικής, που είναι η διερεύνηση τυχόν ευθυνών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Μάλιστα, όταν ο Θ. Πλεύρης φέρεται να τον ρώτησε αν γνωρίζει τίποτα για χρηματισμό πολιτικών προσώπων, αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι θα απαντήσει μόνο για την εμπλοκή Παπαγγελόπουλου.

Σε κάθε περίπτωση, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει ταξιδέψει ούτε στις ΗΠΑ μετά το 2014 ούτε έχει πάει στη Βιέννη, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν είναι εις εκ των κουκουλοφόρων μαρτύρων.

Σε ερωτήσεις, όμως, του Β. Κεγκέρογλου έδωσε σαφείς απαντήσεις σχετικά με τις κινήσεις της εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Όπως είπε δεν τον έχει καλέσει ποτέ για κατάθεση ενώ αρνήθηκε πως έχει συναντήσει τον Ν. Μανιαδάκη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του ΚΙΝΑΛ, φέρεται να διεμείφθη ο εξής διάλογος:

-Κεγκέρογκου: Σας κάλεσε ποτέ η κ.Τουλουπάκη να καταθέσετε γι αυτή την υπόθεση; 

-Φ.Δεστεμπασίδης: Δεν με κάλεσε

-Β. Κεγκερογκου: Στην έκθεση του FBI αναφέρεται το όνομά σας και λέει οτι εσείς μαζί με τον Φρουζή συμμετείχατε στα πρωταρχικά σχέδια δράσης και τον προϋπολογισμό της Νοβάρτις. 

-Φ.Δεστεμπασίδης: Από μένα ζητούνταν να δώσω ένα νούμερο για το συνολικό ποσό του προυπολογισμού της εταιρείας για τα ΜΜΕ. Τίποτε άλλο δεν ήξερα. Ούτε για ποια ΜΜΕ ούτε για ποια πρόσωπα. Ούτε για ΜΜΕ γνώριζα ούτε για ρόλο αξιωματούχων. Ό,τι είχε να κάνει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή το επίσημο κράτος ανήκε στις αρμοδιότητες του Φρουζή. Εγώ δεν γνωρίζω τίποτε. 

-Β.Κεγκέρογλου: Γνωρίζετε τον κ.Μανιαδάκη; Έχει πει οτι σας συνάντησε σε προθάλαμο δικαστηρίου.

-Φ.Δεστεμπασίδης: Ο κ.Μανιαδάκης ήταν προστατευόμενος μάρτυρας και κατέθεσε εναντίον πολιτικών προσώπων.  Σήμερα είναι κατηγορούμενος και στην ίδια υπερασπιστική γραμή με εκείνους που κατηγόρησε. Ουδέποτε τον συνάντησα τον συνάντησα ούτε στη ΓΑΔΑ ούτε σην Εισαγγελία Διαφθοράς. 

-Β.Κεγκέρογκου: Ξαναρωτώ, το γεγονός οτι η κ.Τουλουπάκη δεν σας κάλεσε ποτέ δεν σας κάνει καμία εντύπωση;

-Φ.Δεστεμπασίδης: Όχι καμία. Δεν έχει καλέσει τόσους και τόσους. Εμένα θα καλούσε;

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές από τις απαντήσεις του εγείρονται ερωτήματα διότι ενώ τον εμπλέκουν με ερωτήσεις οι μάρτυρες απο τις 8.1.18,  οι εισαγγελείς δεν τον κάλεσαν ποτέ. Με λίγα λόγια, όπως εξηγούν στελέχη της προανακριτικής και πάλι η Ελένη Τουλουπάκη μετά την Μαρία Μαραγγελη δεν εξέτασε ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο της υπόθεσης.