Προανακριτική: Νέο σόου Πολάκη ή άτακτη υποχώρηση;

Προανακριτική: Νέο σόου Πολάκη ή άτακτη υποχώρηση;

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή, καθώς μετά την… αναδίπλωση Λάππα καλείται να «συμμορφωθεί» με την απόφαση εξαίρεσης των Πολάκη- Τζανακόπουλου. Κι αυτό, παρά το γεγονός, ότι ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, επιμένοντας στις απειλές, καλούσε πριν από λίγες  μέρες τον… Άδωνι Γεωργιάδη να τον βγάλει ο ίδιος από την αίθουσα!

Σήμερα, πάντως, αναμένεται να αποσαφηνιστεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, εάν θα συνεχίσει να δημιουργεί ζητήματα, παίζοντας καθυστερήσεις στην εξέταση του πρώτου μάρτυρα και ιδιαίτερα σημαντικού ως προς την υπόθεση, Κωνσταντίνου Φρουζή!

Στους διαδρόμους της Βουλής το κυρίαρχο σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρά σε μια λύση… επαμφοτερίζουσα. Δηλαδή, να μπουν οι δύο βουλευτές στην επιτροπή να θέσουν θέμα ανάκλησης της απόφασης εξαίρεσης και αφού διαπιστωθεί από τον πρόεδρο Γιάννη Μπούγα ότι η σύνθεση είναι μη νόμιμη να αποχωρήσουν, κάνοντας και μια πολιτική δήλωση! Εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι η σκληρή γραμμή, ήτοι σε κάθε συνεδρίαση να βρίσκονται οι δύο βουλευτές, θα ήταν η ενδεδειγμένη, αλλά φαίνεται ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας δεν επιθυμεί να χρεωθεί την μη διερεύνηση της υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα η Επιτροπή θα συζητήσει και το αίτημα εξαίρεσης του Θάνου Πλεύρη και Βασίλη Κεγκέρογλου που ζήτησε ο Δημήτρης Τσοβόλας ως εκπρόσωπος του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Για την Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα εξαίρεσης, καθώς ο Θ. Πλεύρης δεν είχε ως νομικός του Α. Γεωργιάδη καμία σχέση με την υπόθεση της Novartis. Εξάλλου, όταν κλήθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης από τη δικαιοσύνη για να καταθέσει, δικηγόρος του Υπουργού δεν ήταν ο Θ. Πλεύρης, αλλά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος! Παράλληλα, σε όλο το σύνολο της δικογραφίας, όπως λένε βουλευτές της πλειοψηφίας, δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του κ. Πλεύρη ενώ την ίδια στιγμή δεν προκύπτει κάποιοι «ενοχοποιητικό» στοιχείο εις βάρος του.

Το δεύτερο επιχείρημα Παπαγγελόπουλου περί αμεροληψίας των βουλευτών βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα. Κι αυτό διότι , όπως λένε πηγές της προανακριτικής ούτως ή άλλως το σύνολο των μελών της Επιτροπής έχει ήδη εκφράσει άποψη επί του ζητήματος, όταν έγινε η ψηφοφορία για τη σύσταση της επιτροπής στην Ολομέλεια. Υπό αυτή τη λογική, υπογραμμίζουν, θα έπρεπε όλα τα μέλη να εξαιρεθούν!

Εν κατακλείδι, όλα δείχνουν ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρήσει σε νέες επικοινωνιακές «παραστάσεις», τότε η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της. Ο «φόβος» της Κουμουνδούρου για αποκαλύψεις Φρουζή είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- υπαρκτός, εξ ου κιόλας ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε για μεγάλο διάστημα να αποφύγει την κατάθεσή του. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ο κ. Φρουζής δεν έχει κληθεί για ανάκριση όταν του έχει ασκηθεί δίωξη εδώ και δύο χρόνια σε συνδυασμό με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα…