Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Ποιοι μάρτυρες θα κληθούν

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Ποιοι μάρτυρες θα κληθούν

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Με την κατάρτιση της λίστας μαρτύρων, η οποία όμως θα είναι «ανοικτή», σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, μπαίνει η προανακριτική επιτροπή σήμερα στο κυρίως μενού. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη διαμορφώσει μια πρώτη… κατεύθυνση, ωστόσο θα συμπληρωθεί και με τις προτάσεις των υπόλοιπων κομμάτων. Προς στιγμήν φαίνεται ότι υπάρχουν δύο κατευθύνσεις στην επιτροπή: Αυτή των κομμάτων (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, κα) που επιθυμούν να διερευνηθούν οι «ρασπουτίνικες» μέθοδοι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ που αναζητά να στρίψει δια του αρραβώνος, δηλαδή να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από το πραγματικό της αντικείμενο.

Για παράδειγμα, η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να ζητήσει την κλήση των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννα Παπαδάκου, καθώς ενδεχομένως και των συντελεστών του ντοκιμαντέρ της Ελβετικής τηλεόρασης για την υπόθεση της Novartis. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει να κληθούν στελέχη της Novartis, όπως ο πρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα, Arnout Ploos Van Amstel, ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Κωνσταντίνος Φρουζής, κ.α.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα καλέσει η ΝΔ είναι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που μπορεί να είναι μια από τις πρώτες που θα έλθουν στην επιτροπή ενώ η λίστα φτάνει μέχρι την πρώην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη. Στον κατάλογο, εκτός από τους προστατευόμενους μάρτυρες,  συμπεριλαμβάνεται ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, η Ελένη Ραϊκου που έχουν ήδη αποκαλύψει το ρόλο του Δ. Παπαγγελόπουλου, καθώς επίσης και οι πρώην Υπουργοί Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, Μιχάλης Καλογήρου και Παναγιώτης Νικολούδης. Επίσης, από την επιτροπή θα «περάσει» και η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, καθώς και η τέως επικεφαλής της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου. Στην επιτροπή θα κληθούν και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί, όπως για παράδειγμα οι ανακριτές που συνόδευσαν τον Ι. Αγγελή στη Βιέννη και πιθανότατα ο πρώην Διευθύνον  Συμβούλος της  Novartis Hellas, Κωνσταντίνος Φρουζής. Να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κάποια έκπληξη είτε σήμερα είτε στο μέλλον, αναφορικά με τα προς εξέταση πρόσωπα.

Την  ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής ζητά  να καταθέσουν τα 10 πολιτικά πρόσωπα που ενέπλεξε στην υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Στουρνάρας, Ευ. Βενιζέλος, Αντ. Σαμαράς, Π. Πικραμμένος, Δημ. Αβραμόπουλος, Αδ. Γεωργιάδης. Ανδ. Λοβέρδος, Γ. Κουτρουμάνης, Ανδρ. Λικουρέντζος. Μάριος Σαλμάς). Στη λίστα που ήδη έφτασε στα χέρια του προέδρου της Επιτροπής, Ι. Μπούγα περιλαμβάνονται οι εισαγγελικοί λειτουργοί Ιωάννης Αγγελής, Ελένη Ράικου, Γεωργία Τσατάνη, Ευγενία Κυβέλου και Ισίδωρος Ντογιάκος, οι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κουρτάκης και Γιάννης Φιλιππάκης, ο επιχειρηματίας Σαμπί Μυωνής, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ που έκανε καταγγελίες για τον κ. Παπαγγελόπουλο όσον αφορά το Λαγονήσι resort Γιώργος Τερζάκης και οι κ.κ. Κώστας Ράνος και Νίκος Μανίας που αναφέρονται στην δικογραφία.

Αίτημα για κατ'' αντιπαράσταση εξέταση καταθέτουν οι συνήγοροι υπεράσπισης 

Συνεδριάζει, στις πέντε το απόγευμα, η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Αντικείμενο της συνεδρίασης έχει προσδιοριστεί η λήψη απόφαση για τους προτεινόμενους μάρτυρες από τις κοινοβουλευτικές ομάδες, ο καθορισμός της σειράς και οι ημερομηνίες εξέτασης των πρώτων μαρτύρων. Επίσης, θα γίνουν και οι αρχικές τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής επί της δικογραφίας.

Νωρίτερα, στις 11 το πρωί, οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού, ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Λυδία Τσοβόλα, θα επισκεφθούν τον πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης Ιωάννη Μπούγα και θα του παραδώσουν αίτηση να διαβιβαστούν στην Επιτροπή οι δικογραφίες που σχετίζονται με την υπόθεση, αίτηση για ακρόαση μαρτύρων και αίτηση για κατ΄αντιπαράσταση εξέταση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με εισαγγελείς και πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.