Πράσινο φως στις αποζημιώσεις των συνταξιούχων μελών του ΕΣΡ

Πράσινο φως στις αποζημιώσεις των συνταξιούχων μελών του ΕΣΡ

Λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις αποζημιώσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης επιχειρεί να δώσει με τροπολογία η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ειδικότερα, με την νέα ρύθμιση  (που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείο Εσωτερικό το οποίο ψηφίζεται την ερχόμενη Τρίτη) επεκτείνεται η δυνατότητα καταβολής ειδικής κατ' αποκοπής μηνιαίας αποζημίωσης στους συνταξιούχους που υπηρετούν σε θέσεις Προέδρου, Αντιπροέδρου και μελών όλων των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών.

Όπως τονίζεται στην τροπολογία σήμερα η εν λόγω αποζημίωση καταβάλλεται μόνο στους συνταξιούχους του Δημοσίου και των ν.π.δ.δ. που υπηρετούν στον ΑΣΕΠ, την αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την προεδρία της Δημοκρατίας και την ΚΕΝΕ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού Προϋπολογισμού, ωστόσο αυτό εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα, δηλαδή τον αριθμό των δικαιούχων αλλά και το ύψος της αμοιβής.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από διάταξη που πέρασε με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, η οποία όριζε ότι στο εξής θα αναστέλλεται η καταβολή συντάξεων για το προεδρείο και τα μέλη των ΔΣ των Ανεξάρτητων Αρχών που θα αμείβονται με βάση τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Η ρύθμιση είχε άμεσο αντίκτυπο στην λειτουργία του ΕΣΡ καθώς πέντε από εννέα μέλη του ΔΣ είναι συνταξιούχοι.

Μάλιστα, ήδη ο Πρόεδρος της Αρχής Αθανάσιος Κουτρουμάνος ανέβαλε την επικείμενη συνεδρίαση του ΕΣΡ που είχε ως θέμα την πορεία του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Αναλυτικά η τροπολογία εδώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ