Πώς το σύστημα «Ρασπούτιν» αλίευε «μάρτυρες»
Προανακριτική για Novartis

Πώς το σύστημα «Ρασπούτιν» αλίευε «μάρτυρες»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη 

Η κατάθεση του Εμ. Βουλκίδη στη χθεσινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής οδηγούν, σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής για την σκευωρία στην υπόθεσή Novartis, στο συμπέρασμα υπήρχε ένα σύστημα που  με κάθε τρόπο προσπαθούσε να βρει πρόθυμους μάρτυρες για να στοχοποιηθούν πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο Ε. Βουλκίδης ουσιαστικά περιέγραψε τόσο τον τρόπο προσέγγισης του, όσο και την αλλαγή στάσης που διαπίστωσε μετά από την ξεκάθαρη θέση του ότι δεν έδωσε χρήματα (δεν τους γνώριζε καν) αφενός στον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis, Κ. Φρουζή και αφετέρου στα «10» πολιτικά πρόσωπα. Ενδεικτικό είναι ότι απαντώντας στον Β. Κεγκέρογλου τόνισε ότι μολονότι ο «Μάξιμος Σαράφης» κατέθεσε ότι έδινε χρήματα στον Φρουζή και τον Μανιαδάκης, εκείνος ούτε τους συνάντησε ούτε τους έδωσε χρήματα. Άλλωστε, νωρίτερα υπογράμμισε ότι ο Φ. Δεστεμπασίδης (πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis) ήταν ο αποδέκτης των 400.000 ευρώ! 

Τα μέλη της προανακριτικής κρατούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ακόμη στοιχεία από την κατάθεσή του. Την αντίδραση της Ε. Τουλουπάκη όταν εκείνη έμαθε πως ο Βουλκίδης έδινε τα χρήματα στον Δεστεμπασίδη. «Εξοργίστηκε» είπε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, στοιχείο που δείχνει ότι η αναζήτηση ενός  μάρτυρα εναντίον πολιτικών προσώπων ήταν συνεχής

Παράλληλα, καταδείχτηκε και η αλλαγή αντιμετώπισης απέναντι στους «πρόθυμους» και τους μη «πρόθυμούς». Τόνισε, επί παραδείγματι ο Βουλκίδης: 

Β. Κεγκέρογλου: Οταν πήγατε να καταθέσετε σας ρώτησαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς για όσα είχε πει ο Μάξιμος Σαράφης εναντίον σας;

Εμμ. Βουλκίδης: Τι να με ρωτήσουν; Εδώ δεν με άφηναν να μπω καλά καλά μέσα. Σχεδόν στον διάδρομο με άφησαν να αφήσω το υπόμνημά μου.

Το σημείο που προκαλεί εντύπως είναι πάντως αυτό που ο Βουλκίδης αποκάλυψε ότι το πρώην στέλεχος της Novartis τον πλησίασε για να τον τοποθετήσει σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα.  

«Οταν κατέθεσα το υπόμνημά μου στην κ. Τουλουπάκη, δεν της άρεσε που κατέθετα στοιχεία εναντίον του Δεστεμπασίδη. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς προστασίας, αυτό μου το έχει προτείνει και ο κ. Δεστεμπασίδης. Μου πρότεινε να γίνω προστευόμενος μάρτυρας. Και πριν από περίπου ένα χρόνο συνάντησα σε ένα καφέ στους Αμπελόκηπους, το «Αγορά», μαζί με τον Δεστεμπασίδη έναν κύριο από τη ΓΑΔΑ, που ήταν υπεύθυνος του τμήματος προστασίας μαρτύρων, που μου είπε ότι έχει βρεθεί σε πολλές δίκες και αν έχω να καταθέσω κάτι μπορώ να μπω σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Μου έδωσε μάλιστα και ένα χαρτί με τη σχετική διάταξη. Και μου είπε αν θέλω να πάμε στη ΓΑΔΑ να καταθέσω. Άφησε μάλιστα πάνω στο τραπέζι μία κάρτα του, αλλά την πήρε ο Δεστεμπασίδης. Αυτή τη συνάντηση την κανόνισε ο Δεστεμπασίδης», είπε χαρακτηριστικά. 

Επί της ουσίας με βάσει την κατάθεση αυτή, όπως αναφέρουν μέλη της προανακριτικής, φαίνεται ότι υπήρχε ένα σύστημα το οποίο επιχειρούσε να «στρατολογήσει» μάρτυρες προκειμένου να καταθέσουν κατά πολιτικών προσώπων. Μάρτυρες υπόλογους και εμπλεκόμενους στην υπόθεση που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περαιτέρω εντυπώσεις με καταθέσεις.

Η πρακτική της πρότασης για ένταξη στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων δείχνει να ήταν βασικό εργαλείο, αφού η κατάθεση Βουλκίδη δεν είναι η μόνη σχετική. Επιβεβαιώνει δε πως υπήρξε συγκεκριμένος σχεδιασμός με συγκεκριμένη στόχευση αυτή των πολιτικών αντιπάλων της τότε κυβέρνησης. 

Σε κάθε περίπτωση, η προανακριτική επιτροπή την επόμενη εβδομάδα μπαίνει στο κυρίως μενού: την κατάθεση της Ελένης Ραΐκου. Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, που εισήγαγε στο δημόσιο βίο το όνομα του «Ρασπούτιν», θα βρεθεί ενώπιον των μελών της προανακριτικής την Τρίτη το μεσημέρι στις 4. Η κατάθεσή της θα γίνει σε τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις, καθώς είναι μια από τις πρωταγωνίστριες της υπόθεσης και σίγουρα η μαρτυρίας της θα εισφέρει σημαντικά στοιχεία.