«Πόλεμος» Μ. Βέμπερ - Αριστεράς για την Τουρκία
Ευρωβουλή

«Πόλεμος» Μ. Βέμπερ - Αριστεράς για την Τουρκία

Στην καταγγελία, ότι οι ομάδες των Σοσιαλιστών και της Ευρωπαικής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαικό κοινοβούλιο,μπλόκαραν ένα σκληρό ψήφισμα κατά της Τουρκίας προχώρησε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Μανφρεντ Βέμπερ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) με μια σκληρή ανακοίνωση.

Το ΕΛΚ ανέφερε ότι «ζήτησε μια ισχυρή δήλωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια συζήτηση και ένα ψήφισμα, για να καταγγείλει τις ενέργειες της Τουρκίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τις άλλες πολιτικές ομάδες, οι Σοσιαλιστές (S&D) και οι Αριστεροί (GUE) μπλόκαραν ένα Ψήφισμα επί του θέματος.

"Υπό το φως των πραγματικών γεγονότων, είναι ακατανόητο ότι τα κόμματα της Αριστεράς ακυρώνουν ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο"», σημειώνει ο Μάνφρεντ Βεμπερ.

 «Η Τουρκία κλιμακώνει μονομερώς τις αντιπαραθέσεις με την Ευρώπη και η κατάσταση επιδεινώνεται,αναφέρεται στην ανακοίνωση,«Οι τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται στα ελληνικά σύνορα σε καθημερινή βάση και οι επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα νερά της Κύπρου εντείνονται συνεχώς. Η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει αυτή την επιθετικότητα αναπάντητη»  

Υπενθυμίζεται ότι και χθες ο κ.Βέμπερ είχε δηλώσει :«Τα προβλήματα με την Τουρκία δεν είναι διμερή, είναι ευρωπαϊκά», τονίζοντας ότι «τα σύνορα της Ελλάδας, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι σύνορα της Ευρώπης. Θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει αυτά τα σύνορα».

Πρωτοβουλία και δηλώσεις Μεϊμαράκη

Κατόπιν αυτού, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που υιοθέτησε την εισήγηση του αντιπροέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έρχεται για συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 8, 9 και 10 Ιουλίου.

Στις θέσεις Μεϊμαράκη: μάλιστα αναφέρεται ο ιστότοπος Politico Europe, σε σημερινό του δημοσίευμα. Όπως λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής:  

«Το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι διμερές, είναι Ευρωπαϊκό δεδομένου ότι τα σύνορα της χώρας μας, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι Ευρωπαϊκά σύνορα. Ως εκ τούτου, η προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης Ερντογάν στρέφεται κατά της ίδιας της Ευρώπης. Η χάραξη της ΑΟΖ κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτο κράτος ενδιαφέρει και αφορά την ίδια την Ένωση.

Ωστόσο, η Τουρκική κυβέρνηση, με την κλιμακούμενη επιθετική συμπεριφορά της εναντίον Ελλάδας και Κύπρου και την υπογραφή διμερών και νομικά άκυρων μνημονίων συνεχίζει να αγνοεί προκλητικά το Δίκαιο της Θάλασσας ακολουθώντας μια επιθετική πολιτική στρατηγική που καταπατά κάθε κανόνα και κεκτημένο. Η ΕΕ αποτελεί παράδειγμα διεθνούς νομιμότητας με κουλτούρα και σεβασμό προς τις θεσμικές της δομές και η συμπεριφορά του περιφερειακού ταραξία, πρέπει να αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ενιαία, συντονισμένα και άμεσα.Ευελπιστούμε ότι με τη συζήτηση αυτή η Τουρκία θα λάβει το μήνυμα ότι έχει ξεπεράσει το όριο και ότι οφείλει να σταματήσει τις προκλήσεις εναντίον της ΕΕ.»

«Παραπληροφόρηση» λέει η Αριστερά

«Δεν εκπλήσσει ... αλλά είναι λυπηρό», απαντά η Ευρωπαϊκή Αριστερά. «Το ΕΛΚ διαδίδει παραπληροφόρηση για συνομιλίες στην ημερήσια διάταξη της συνόδου ολομέλειας της επόμενης εβδομάδας. Θέλαμε μια συζήτηση και ψηφοφορία για αυτό το κρίσιμο θέμα για να εκθέσουμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή. Δυστυχώς το EPP χρησιμοποιεί το ζήτημα για να παίξει το φθηνό παιχνίδι επίρριψης ευθυνών», αναφέρεται σε ανάρτηση στο τουίτερ.

 ΣΥΡΙΖΑ: «Απολύτως ψευδή»

 «Σε σχέση με την πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ότι δήθεν μόνο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ ζήτησε μια ηχηρή δήλωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και μια συζήτηση και ένα ψήφισμα που να καταγγέλλουν τις ενέργειες της Τουρκίας, είναι προφανές ότι όσα αναφέρονται σε βάρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) είναι απολύτως ψευδή» σημειώνει για το θέμα με ανακοίνωσή της η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.


 

AP Photo/Virginia Mayo