«Πλυντήριο» αδιαφάνειας η Βουλή μέσω του μεταναστευτικού καταγγέλλει η αντιπολίτευση

«Πλυντήριο» αδιαφάνειας η Βουλή μέσω του μεταναστευτικού καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σφοδρή επίθεση με το καλημέρα στη κυβέρνηση εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, με αφορμή τον ορυμαγδό τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το προσφυγικό, με το οποίο συνεχίζεται η τακτική των απευθείας αναθέσεων και των νομιμοποιήσεων των δαπανών. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι αυτή την στιγμή έχουν κατατεθεί 13 Υπουργικές τροπολογίες και αρκετές βουλευτικές, βάζοντας έτσι σε δεύτερη μοίρα το σοβαρό ζήτημα της κατά παρέκκλισης νομιμοποίησης των κονδυλίων που διατέθηκαν για το προσφυγικό.

Δριμύτατο ήταν το κατηγορώ του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ο οποίος σχολίασε: «Το κάνατε το μεγαλύτερο πλυντήριο αδιαφάνειας, φωτογραφικών ρυθμίσεων, δαπανών και ευθυνών. Είναι ντροπή! Καταπατάτε οποιαδήποτε έννοια διαφάνειας στη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Αυτό είναι λαθρονομοθέτηση. Απορώ με το θράσος σας», ενώ σχετικά με το νομοσχέδιο μίλησε για προσπάθεια νομιμοποίησης δαπανών τις οποίες πιθανόν να απέρριψε η Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες συνθήκες. «Και πάτε να τις φορτώσετε στον ελληνικό λαό», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κατήγγειλε «ξέπλυμα ημαρτημένων και ευθυνών» της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου, τονίζοντάς ότι επιχειρούν να νομιμοποιήσουν το «πάρτι» στα κονδύλια του προσφυγικού φορτώνοντας το βάρος στους φορολογούμενους. «Σήμερα αποφασίσατε να κάνετε ξέπλυμα μέσω του νομοσχεδίου και τροπολογιών. Είναι πρωτοφανές και παράνομο. Είναι συγκάλυψη των ημαρτημένων σας. Παρακάμπτετε το ευρωπαϊκό δίκαιο και εγκαθιδρύετε ένα Συριζαϊκό Δίκαιο όπου ο υπουργός κάνει ότι θέλει και νομιμοποιεί αναδρομικά», είπε.

Πυρά προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης λέγοντας: ««Όσο μιλούσε ο κ. Βαρβιτσιώτης ήρθε κι άλλη τροπολογία για νομιμοποίηση δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μπορεί να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιες δαπάνες θέλει να ξεπλύνει να ξέρουμε κι εμείς τι μας γίνεται; Γιατί αυτό είναι παρωδία»!  «Δεν είναι μεταναστευτική πολιτική αλλά κοροϊδευτική πολιτική αυτή», υπογράμμισε με την σειρά της η Διαμάντω Μανωλάκου.

Για την ιστορία οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί αφορούν τη νομιμοποίηση δαπανών του Υπουργείου Εξωτερικής Πολιτικής, την εξαίρεση από την αναστολή προσλήψεων που προβλέπει η ΠΥΣ 33/2006 των δημοσιογράφων που προσλαμβάνονται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη μεταφορά προσωπικού των υπαλλήλων της εταιρείας "Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε" που υπηρετούν σε αυτήν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, την ένταξη σε πρόγραμμα ειδικής επιδότησης ανεργίας ενόψει συνταξιοδότησης των εργαζομένων της εταιρείας Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε, κ.α.