Πηγές ΝΔ: Οι θέσεις μας για το ονοματολογικό είναι ίδιες τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδας

Πηγές ΝΔ: Οι θέσεις μας για το ονοματολογικό είναι ίδιες τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδας

«Ο κ. Μητσοτάκης στον διάλογο που είχε με ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στο Μόναχο επανέλαβε τις γνωστές και πάγιες θέσεις της ΝΔ σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι αναγκαίες προϋποθέσεις για να υπάρξει οποιοσδήποτε συμβιβασμός είναι η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων με την απάλειψη κάθε αλυτρωτικής αναφοράς και η υιοθέτηση μιας ονομασίας που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων και για κάθε χρήση (erga omnes)». Τόνισε επιπλέον ότι
δεν μπορεί να γίνει καθ'' οιονδήποτε τρόπο αποδεκτή η αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» και επισήμανε ότι οι Έλληνες έχουν αυξημένη ευαισθησία στο θέμα του ονόματος καλώντας τους Ευρωπαίους να τη σεβαστούν».

Αυτά αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας απαντώντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη πως, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, «εμφανίζεται ως δόκτωρ Τζέκιλ στο εξωτερικό και ως μίστερ Χάιντ στο εσωτερικό», με αφορμή δήλωση που φέρεται να έκανε ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής Έντουαρντ Κούκαν, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει πει στα μέλη του ΕΛΚ ότι «δεν θα είναι εντελώς αρνητικός» σε ότι αφορά την επίλυση του θέματος της ονομασίας.