Περιμένοντας τις δημοσκοπήσεις...

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018, 00:02
-A +A
Περιμένοντας τις δημοσκοπήσεις...

Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, που ξεκινούν τις επόμενες μέρες, κινείται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα και να ληφθούν οι αποφάσεις που θα κρίνουν και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Τίποτα δεν έχει κλείσει όσο αν κάποιοι θέλουν να πιστεύουν πως οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 και ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ θα επιθυμούσαν μάλιστα και την εξάντληση της τετραετίας. Δεν θα ήταν υπερβολή να επισημανθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του αναμένουν τις δημοσκοπήσεις που επισήμως ξεκινούν με την επιστροφή της πλειοψηφίας των πολιτών από τις διακοπές.

Οι πρώτες εξ αυτών θα δουν πιθανότατα το φως της δημοσιότητας πριν την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και θα είναι ενδεικτικές της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί κυρίως μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τα λάθη και τις παραλείψεις καθώς και την εικόνα που εμφάνισε η κυβέρνηση τόσο την ημέρα της εθνικής τραγωδίας όσο και τις επόμενες.

Αν και θα έρθουν να προστεθούν στην ήδη αρνητική εικόνα που είχε δημιουργήσει η πορεία της πραγματικής οικονομίας αλλά και στην υπόθεση του Σκοπιανού και της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών, εν τούτοις σήμερα ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει την πραγματική εικόνα ώς προς τις αντιδράσεις των πολιτών.

Σε αυτό άλλωστε επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου και σε αυτό οφείλεται και το επικοινωνιακό μπαράζ της παροχολογίας που έκλεισε την εβδομάδα που πέρασε με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Σύρο και τις υποσχέσεις του για αύξηση του κατώτατου μισθού επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και στήριξης της... εργατικής τάξης που ο ίδιος με το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο οδήγησε σε περαιτέρω εξαθλίωση.

Στην παρούσα φάση τόσο με το διχαστικό λόγο και την πόλωση όσο και με τις υποσχέσεις η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες συσπείρωσης στις τάξεις της και να μειώσει τις ροές που εμφανίζονται κυρίως προς της Ν.Δ. αλλά και προς το ΚΙΝΑΛ.

Αυτό που αναμένεται να κρίνει πάντως τα επόμενα βήματα του Αλέξη Τσίπρα είναι οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου και κυρίως όσες γίνουν λίγο πριν και λίγο μετά την άνοδο του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τότε και εξ αιτίας των αποτελεσμάτων αυτών θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Άλλωστε οι βασικοί του συνομιλητές έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και αυτές περιλαμβάνουν όλα τα ενδεχόμενα. Από άμεση προσφυγή στις κάλπες με σημαία την παροχολογία μέχρι και διεξαγωγή εκλογών των Ιανουάριο με αφορμή την υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών που θα κατατεθεί προς έγκριση.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνεται για τις δημοσκοπήσεις. Η παρουσία του Χριστόφορου Βερναδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου οφείλεται στο γεγονός πως ασχολείται με αυτό το αντικείμενο. Αναλύει και ενημερώνει τον πρωθυπουργό τόσο για τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που πραγματοποίει το Μέγαρο Μαξίμου όσο και για τις επίσημες των εταιρειών.

Άλλωστε έχει επιχειρήσει να παρέμβει στο χώρο μέσω συνεργατών του που εμφανίσθηκαν ως ιδιοκτήτες και αναλυτές νεοφυών δημοσκοπικών εταιρειών που στόχο είχαν τη δημιουργία κλίματος.

Ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο πως όταν το επιτελείο του Μέγαρο Μαξίμου αποκτήσει ξεκάθαρη εικόνα τόσο για την πρόθεση ψήφου όσο κυρίως για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων θα λάβει και τις όποιες αποφάσεις και θα χαράξει τόσο την τακτική του στον δρόμο προς τις εκλογές.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα