Παραδίδεται σήμερα το σύστημα ειδοποίησης «112»

Παραδίδεται σήμερα το σύστημα ειδοποίησης «112»

Σε λειτουργία στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα δοθεί σήμερα προς χρήση το σύστημα έκτακτης ειδοποίησης 112.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ενημερώσουν ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, που είχε το συντονισμό και την προετοιμασία του έργου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης και εκπρόσωποι των παρόχων.

Αμέσως μετά τις εκλογές, με αφορμή τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στη λειτουργία του 112.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε ξεκινήσει τη συνεργασία με τη Διοίκηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε και είχε ανακοινώσει ότι το σύστημα θα ήταν λειτουργικό στο τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός είχε ενημερώσει ότι ότι πλέον θα μπορούν να λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις όλοι οι κάτοχοι smartphones, καθώς ξεπεράστηκαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες ασυμβατότητας που είχαν παρουσιαστεί.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το 112

Το 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας την τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αριθμός για τους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό.

Το 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ αποτελεί ωστόσο τον μοναδικό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης. Λειτουργεί επίσης σε μερικές χώρες εκτός ΕΕ, όπως είναι η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

Το 112 βρίσκεται σε λειτουργία όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με:

· Την Αστυνομία

· Τo Πυροσβεστικό Σώμα

· Το ΕΚΑΒ

· Το Λιμενικό Σώμα

Το 112 αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει εισερχόμενο και εξερχόμενο σκέλος.

Εισερχόμενο Σκέλος

Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112 χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο πολίτης μπορεί να καλέσει το 112 σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οπουδήποτε στην Ελλάδα.

Εξερχόμενο Σκέλος

Η υπηρεσία επιτρέπει την προειδοποίηση των πολιτών σε περιπτώσεις φυσικών, τεχνολογικών και άλλων καταστροφών με την αποστολή μηνυμάτων μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καναλιών επικοινωνίας.

Η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή τον Ιούλιο


Από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, η λειτουργία του 112 ήταν μια από τις πρώτες προτεραιότητες.

Συγκεκριμένα, στις 31 Ιουλίου ξεκίνησε από τη Σύρο πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης «112».

Υπό το σήμα του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, παρουσία και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Πιερρακάκη, στάλθηκαν από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής προειδοποιητικά μηνύματα σε όσους βρίσκονταν στο νησί του Αιγαίου.