Πανελλαδικές: Μείωση της εξεταστέας ύλης έως και 25%

Πανελλαδικές: Μείωση της εξεταστέας ύλης έως και 25%

Τα σενάρια για μείωση της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικών εξετάζει το υπουργείο Παιδείας. Όπως έχει ανακοινώσει η υπουργός Νίκη Κεραμέως η μείωση της ύλης είναι δεδομένη και θα δημοσιοποιηθεί πριν το Πάσχα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι μαθητές της Γ’ Λυκείου έχουν διδαχθεί κατά μέσο όρο το 75% με 85% της ύλης και άρα η μείωση μπορεί να κυμανθεί μέχρι και 25%.

Για το θέμα η υπουργός Παιδείας ζήτησε σχετική εισήγηση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σχετικά με το ποσοστό μείωσης ανά μάθημα. Όπως αναφέρεται το Ινστιτούτο προκρίνει δύο διαφορετικά σενάρια, με το πρώτο να προβλέπει μείωση της εξεταστέας ύλης βάσει όσων είχαν διδαχθεί οι μαθητές πριν την απαγόρευση λειτουργίας των σχολείων και το δεύτερο να αφορά την περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία μετά το Πάσχα –κάτι πάντως που θα φαίνεται δυνατό- οπότε η μείωση θα είναι μικρότερη καθώς θα υπάρχει διάστημα και για νέα διδασκαλία μαθημάτων.

Πρόβλημα υπάρχει με ορισμένα μαθήματα όπως η Βιολογία, τα Μαθηματικά ή τα Αρχαία Ελληνικά, καθώς σε ορισμένες περιοχές λόγω καθυστέρησης πρόσληψης αναπληρωτών, οι μαθητές έχουν διδαχθεί λιγότερη ύλη σε σχέση με άλλα λύκεια της χώρας. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για τον τρόπο που οι μαθητές αυτοί θα μπορούσαν να αναπληρώσουν την ύλη, ώστε η μείωση της εξεταστέας να είναι κοινή για όλα τα σχολεία.

Ζητούμενο για το υπουργείο Παιδείας είναι και ο προσδιορισμός της ημερομηνίας των Πανελλαδικών. «Ακούμε τους ειδικούς. Δεν θέλουμε να ανακοινώσουμε τώρα ημερομηνίες και να αναγκαστούμε στη συνέχεια να τις αλλάξουμε. Άρα πρέπει να έχουμε τα δεδομένα από τους ειδικούς» έχει σημειώσει η κυρία Κεραμέως. Σε κάθε περίπτωση επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διεξαχθούν όσο πιο κοντά στην αρχική ημερομηνία που είχε προβλεφθεί.

Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής στις Πανελλαδικές 2020

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους που ισχύουν μέχρι στιγμής, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα υποβολής αίτησης-δήλωσης συμμετοχής των υποψηφίων (μαθητών και αποφοίτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020.Οι αιτήσεις-δηλώσεις υποβάλλονται μέσω email, ενώ λεπτομερείς οδηγίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Παρόλα αυτά, οι υποψήφιοι βρίσκονται σε αναμονή των ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας σχετικά με μία ενδεχόμενη μείωση της ύλης καθώς επίσης και σχετικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελλαδικών.

Η υπουργός Παιδείας, πάντως, έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, με επιδίωξη να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις καθιερωμένες ημερομηνίες.