Οριστικά εκτός Επιτροπής Ανταγωνισμού η Β. Θάνου

Οριστικά εκτός Επιτροπής Ανταγωνισμού η Β. Θάνου

Του Γιώργου Φιντικάκη

Εκτός της Επιτροπής Ανταγωνισμού τίθεται και επίσημα το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εφαρμογή του ασυμβίβαστου για την επιλογή του προέδρου και των μελών της. Εκπίπτουν έτσι από την Επιτροπή η Πρόεδρος Β. Θάνου, η αντιπρόεδρος Α. Νάκου και τα μέλη Ι. Παύλοβιτς και Ν. Ζευγώλης, έπειτα από την έκδοση των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων κατ'' εφαρμογή του σχετικού νόμου, από τον υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Πέραν της Β. Θάνου, που αποτελεί την πιο εξόφθαλμη και προκλητική τοποθέτηση, εμβληματική είναι επίσης η περίπτωση της Α. Νάκου, δεξί χέρι του τέως υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά καθώς ήταν η νομική του σύμβουλος στο πολιτικό του γραφείο, και εκ των βασικών εισηγητριών του περίφημου “Νόμου Παππά” για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η κα Νάκου είχε προσληφθεί το 2011 στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ως υπάλληλος ειδικού επιστημονικού προσωπικού, τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε αποσπαστεί στο γραφείο του Νίκου Παππά ως νομική του σύμβουλος και από τον Μάρτιο του 2017 έως σήμερα κατέχει μια από τις τρεις πιο νευραλγικές θέσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αυτή της αντιπροέδρου.

Η τοποθέτηση της είχε προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων λόγω της στενής της σχέσης με το "σύστημα" Παππά, ενώ μνεία στην συγκεκριμένη περίπτωση ως χαρακτηριστικό δείγμα της σημασίας που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αμεροληψία και ανεξαρτησία της εν λόγω αρχής, έκανε στην επιστολή που είχε αποστείλει ο Κ.Μητσοτάκης ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρίτ Βεστάγκερ, με αφορμή την επιλογή Θάνου.

Τα ασυμβίβαστα που εισήχθησαν με την διάταξη Γεωργιάδη, αφορούν και στους εισηγητές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Νικόλαο Ζευγώλη καθώς και τον Ιωάννη Παύλοβιτς, οι οποίοι και αποχωρούν αυτοδίκαια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο Ν. Ζευγώλης είχε αποσπαστεί στην Επιτροπή, από εκεί βρέθηκε στην Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων, και επέστρεψε στην ανεξάρτητη Αρχή ως εισηγητής της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ υπουργός ήταν ο Γ. Σταθάκης.

Όσο για τον κ. Παύλοβιτς, κατείχε πριν το διορισμό του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής (Ιανουάριος 2019), διάφορες θέσεις συμβούλου στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, επί ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015 είχε διορισθεί ειδικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ενώ την ίδια χρονιά ανέλαβε προϊστάμενος του Γραφείου Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, θέση την οποία κατείχε έως στις 4 Ιανουαρίου 2019, οπότε και ανέλαβε μέλος της Επ. Ανταγωνισμού.