Οργή και αγανάκτηση για τα επεισόδια, στόχος το συλλαλητήριο

Οργή και αγανάκτηση για τα επεισόδια, στόχος το συλλαλητήριο

Του Τάσου Ευαγγελίου

Η εγκληματική ενέργεια της αστυνομίας, που κατ'' εντολή της κυβέρνησης επιχείρησε να διαλύσει το παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, με αλόγιστη χρήση χημικών και δακρυγόνων προκαλεί οργή και αγανάκτηση στους πολίτες.

Ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από τη αποπνικτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στην πλατεία Συντάγματος ενώ περίπου 30 άτομα οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα. Για πανικό της κυβέρνησης μιλά η αντιπολίτευση.

Το ογκώδες συλλαλητήριο των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων προκάλεσε πανικό στην Κυβέρνηση που αντέδρασε σπασμωδικά μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ευκαιρία δόθηκε από ομάδα κουκουλοφόρων (την οποία Μαξίμου και ΕΛΑΣ χαρακτήρισαν ακροδεξιά) που επιχείρησε να εισβάλλει την ώρα των ομιλιών στη Βουλή.

Οι ομάδες των ΜΑΤ αντέδρασαν αρχικώς με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης και στη συνέχεια μετέτρεψαν την περιοχή του Συντάγματος σε διακεκαυμένη ζώνη. Τα δακρυγόνα έπεφταν προς κάθε κατεύθυνση, αλλά όχι μόνο προς την μικρή ομάδα των κουκουλοφόρων που προκάλεσαν τα επεισόδια.

Διαδηλωτές, Άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι βρέθηκαν στο στόχαστρο και η κατάσταση σε λίγα μόλις λεπτά έγινε ανυπόφορη. Λιποθυμίες, κρίσεις άσθματος, αναπνευστικά προβλήματα έκαναν αμέσως την εμφάνισή τους και είναι χαρακτηριστικό πως το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια άνοιξε τις πόρτες του για να μπουν και να προφυλαχθούν όσοι είχαν ανάγκη.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε με ένα μικρό παιδί στην αγκαλιά να εισέρχεται στο χώρο του ξενοδοχείου προκειμένου να το προστατέψει ενώ την ίδια στιγμή οι διοργανωτές της εκδήλωσης ζητούσαν από τα μικρόφωνα να σταματήσει η χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Παρόλα αυτά τα δακρυγόνα έπεφταν βροχή, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να ζητήσουν από τους ηλικιωμένους να αποχωρήσουν για να αποφευχθούν τα χειρότερα και από τους γονείς να προσέχουν τα παιδιά τους

Η κυβέρνηση το μόνο που βρήκε να πει ήταν πως τα επεισόδια τα έκαναν ακροδεξιοί συντασσόμενοι με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ που ανέφερε ότι αναρχικοί και αντιεξουσιαστές δεν βρίσκονταν στο σημείο των επεισοδίων. Μάλιστα επιχείρησε να θέσει θέμα καλώντας τη Ν.Δ να καταδικάσει τους κουκουλοφόρους ως... ακροδεξιούς χωρίς αναφορές στα δακρυγόνα.

Λες και το θέμα είναι από πιο άκρο προέρχονταν αυτοί που με τη στάση του προσέφεραν τελικά υπηρεσίες στην κυβέρνηση που με πανικό έβλεπε τον αριθμό των διαδηλωτών να μεγαλώνει διαρκώς παρά τα εμπόδια που στήθηκαν (κλειστοί σταθμοί του Μετρό, απαγόρευση των λεωφορείων να πλησιάσουν το Σύνταγμα κλπ)

Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη και η επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου δεν αναφέρεται στον όγκο του συλλαλητηρίου ούτε στο μήνυμα που αυτό έστειλε. Μόνο η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωσε ανεβάζοντας τον αριθμο των διαδηλωτών στους... 60000