Οι 13 «γαλάζιοι» υποψήφιοι περιφερειάρχες, η εκκρεμότητα και τα κριτήρια επιλογής

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, 00:02
-A +A
Οι 13 «γαλάζιοι» υποψήφιοι περιφερειάρχες, η εκκρεμότητα και τα κριτήρια επιλογής

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ο κύβος ερρίφθη και τα κομμάτια με τις υποψηφιότητες των περιφερειαρχών που θα στηρίξει η ΝΔ μπαίνει πλέον το ένα δίπλα στο άλλο στο εκλογικό παζλ ενόψει της 26ης Μαΐου. Η σχετική λίστα είναι έτοιμη, μια και στη μεγάλη πλειοψηφία τους, η Πειραιώς έχει οριστικά καταλήξει για το ποιος ή ποια θα προταθεί στις 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις, στις οποίες το τελικό ΟΚ βρίσκεται μία ανάσα μακριά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές της εβδομάδας από την Άρτα πρόσφερε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο την υποστήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλους τους εν ενεργεία περιφερειάρχες, οι οποίοι είχαν κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές και είχαν υποστηριχθεί από την ΝΔ.

Πρόκειται για τους:

- Απόστολο Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία,

- Χρήστο Μέτιο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Μακεδονία,

- Κώστα Αγοραστό στη Θεσσαλία

- Αλέξανδρο Καχριμάνη στην Ήπειρο,

- Γιώργο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο,

- Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο

Από εκεί και πέρα για τις υπόλοιπες περιφέρειες τα δεδομένα έχουν ως εξής:

- Αττική: Πολύ μεγάλο φαβορί είναι ο σημερινός πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. Το έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος εκτιμάται ότι έχει όλες τις δυνατότητες για να πάρει πίσω την κομβικής σημασίας περιφέρεια από τα χέρια της κυβερνητικής παράταξης, επικρατώντας της Ρένας Δούρου.

- Ιόνια Νησιά: Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα θα είναι η επιλογή της ΝΔ. Προγραμματίζεται μάλιστα η σχετική κίνηση στήριξης να γίνει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στην Κεφαλονιά.

- Πελοπόννησος: Τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα επέλεξε η ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Νίκας θα βρεθεί δίπλα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης , στην περιοδεία που θα κάνει ο κ.Μητσοτάκης στο νομό Κορινθίας την Δευτέρα.

- Στερεά Ελλάδα: O σημερινός αντιπεριφερειάρχης Φάνης Σπανός θα είναι ο υποψήφιος που θα στηρίξει η Πειραιώς, ως διάδοχη κατάσταση του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος θα διεκδικήσει το δήμο Αθηναίων.

- Δυτική Μακεδονία: Μία μετακίνηση από την κεντρική πολιτική σκηνή στον αυτοδιοικητικό στίβο, κρύβει η επιλογή της Πειραιώς στην συγκεκριμένη περιφέρεια. Ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης θα διεκδικήσει να κερδίσει την δυτική Μακεδονία από τον σημερινό περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, τον οποίο υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

- Δυτική Ελλάδα: Ο Νεκτάριος Φαρμάκης θα είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης. Σήμερα ο κ. Φαρμάκης είναι εκλεγμένος σύμβουλος στην ίδια περιφέρεια.

Η σχετική λίστα, με βάση πάντα τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα, δείχνει να έχει μία εκκρεμότητα, το τί τελικά θα γίνει στην περιφέρεια Κρήτης.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο δείχνει να προκρίνουν τον σημερινό περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ. Στην όλη εξίσωση υπάρχει όμως μία σημαντική, για την ΝΔ, παράμετρος. Ο κ. Αρναουτάκης να μην αποδεχθεί πιθανή στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φημολογείται εντόνως το τελευταίο διάστημα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η ΝΔ προσανατολίζεται στη στήριξη άλλου προσώπου  με το όνομα του πρώην δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη να ακούγεται έντονα.

Δύο ήταν τα βασικά κριτήρια με τα οποία ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στις συγκεκριμένες επιλογές των υποψηφίων:

- Να ανανεώσει την εμπιστοσύνης η ΝΔ στους εν ενεργεία περιφερειάρχες, τους οποίους είχε υποστηρίξει και στις τελευταίες εκλογές και η θητεία των οποίων κρίθηκε πετυχημένη.

- Να ενισχυθεί ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των εκλογών, με προώθηση στην πρώτη γραμμή, στελεχών που διακρίθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι περιπτώσεις του Γιώργου Πατούλη (τρεις φορές δήμαρχος Αμαρουσίου και σημερινού πρόεδρου της ΚΕΔΕ), του Νεκτάριου Φαρμάκη (περιφερειακός σύμβουλος στην δυτική Ελλάδα), του Φάνη Σπανού (σημερινός αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας) και της Ρόδης Κράτσα (δημοτική σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων το 1988, ενώ ως μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου πρωτοστάτησε στην εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τις ελληνικές περιφέρειες κατά την προετοιμασία του ΕΣΠΑ 2014-2020).

Όπως επιβεβαιώνουν πηγές της ΝΔ, σήμερα το πρωί στην Πειραιώς κλείδωσαν ως υποψήφιοι περιφερειάρχες και δύο νέα αυτοδιοικητικά στελέχη. Πρόκειται για τον 34χρονο αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας, Φάνη Σπανό ο οποίος θα διεκδικήσει την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας απέναντι στον εκλεκτό της Κουμουνδούρου Μανώλη Αναγνωστάκη και τον 38χρονο περιφερειακό σύμβουλο Αιτωλοακαρνανίας και υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη που θα αναμετρηθεί με τον Απόστολο Κατσιφάρα τον οποίο στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα