Απίστευτες μεθοδεύσεις από την κυβέρνηση-«κουρελού» στη Βουλή

Απίστευτες μεθοδεύσεις από την κυβέρνηση-«κουρελού» στη Βουλή

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Η προφανής απώλεια της πλειοψηφίας στη Βουλή στο επίπεδο των συσχετισμό των δυνάμεων ώθησε τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γ. Βαραμένο να προσπεράσει το εμπόδιο με μια απίστευτη μεθόδευση. Συγκεκριμένα, κατόπιν προφανώς συνεννόησης με τον Ν. Βούτση, επικαλέστηκε το άρθρο του Κανονισμού της Βουλής για την ονομαστική ψηφοφορία και εξήγαγε το συμπέρασμα ότι σε περίπτωση που με την κανονική διαδικασία δεν εγκριθεί κάποιο άρθρο, τότε θα ακολουθήσει ονομαστική αύριο.

Με λίγα λόγια, δηλαδή, επιχείρησε να πραγματοποιήσει μια ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας  αν κρινόταν σε βάρος του κυβερνητικού νομοσχεδίου θα επαναλαμβανόταν την επόμενη ημέρα. Στο θέμα παρενέβη ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, που κατάλαβε της μεθοδεύσεις  της ηγεσίας της Βουλή και  έσπευσε να διαμαρτυρηθεί στον κ. Βαρεμένο, ενώ νωρίτερα είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει την πλειοψηφία δίχως το «ναι» εκπροσώπου των ΑΝΕΛ, Αριστείδη Φωκά.

«Είναι απαράδεκτο, καταργείται την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου», τόνισε ο Μάκης Βορίδης, προσθέτοντας: «Δηλαδή αν δεν μας αρέσει η απόφαση θα ξαναψηφίσουμε».

Ο Γ. Βαρεμένος που επιχείρησε να στήσει τη «λαθροχειρία» ξεκίνησε την διαδικασία, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, όταν όμως φώναξε το όνομα του κ. Φωκά, εκείνος δεν ήταν στην Ολομέλεια. Στο σημείο αυτό παρενέβη  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας, που  ομολογώντας εμμέσως ότι η κυβέρνηση μπορεί να θεωρηθεί μειοψηφίας ανέφερε ότι  «Αν δεν συγκεντρώνεται η πλειοψηφία από τα υπάρχοντα κόμματα θα πρέπει να ερωτηθούν δέκα έξι βουλευτές».

Αμέσως μετά ο προεδρεύων Γ. Βαρεμένος αποφάσισε να κλείσει άρον άρον τη διαδικασία και να ανακοινώσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να κληθούν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές να ψηφίσουν για να καταστεί εφικτή η έγκριση του νομοσχεδίου και να αποφευχθεί και επισήμως η ανακήρυξη της κυβέρνησης ως κυβέρνησης μειοψηφίας. 

Ονομαστική ψηφοφορία για να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ το φιάσκο στη Βουλή

Νωρίτερα σήμερα είχαν αρχίσει να γίνονται εμφανή τα πρώτα προβλήματα της κυβέρνησης μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, με τη Νέα Δημοκρατία να θέτει ζήτημα μειοψηφίας.

Πιο συγκεκριμένα, καθώς οι ΑΝΕΛ διαφωνούσαν με τρία άρθρα του νομοσχέδιου και από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία υπήρχε ο κίνδυνος τρία άρθρα του νομοσχεδίου να απορριφθούν. Αυτό, εξάλλου, διαπίστωσε και ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που συζητάμε με κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί σήμερα 145 βουλευτές. Περιμένουμε τον Α. Φωκά για να δούμε αν στηρίζεται το νομοσχέδιο, διότι χωρίς στήριξη των ΑΝΕΛ δεν υπάρχει πλειοψηφία. Μέχρι τώρα η κρίσιμη ψήφος - το τονίζω κ. Φωκά - είναι η ψήφος των ΑΝΕΛ σε όλα τα άρθρα. Ό,τι δεν ψηφίζεται απορρίπτεται από το Κοινοβούλιο», είπε ο Μάκης Βορίδης, δείχνοντας ότι η ΝΔ θα αναδεικνύει κάθε φορά το ρόλο των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και του Πάνου Καμμένου.

Με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαζόταν, ουσιαστικά, να καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία (η οποία εκτός απροόπτου θα γίνει αύριο). 

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Α. Φωκάς διατύπωσε τις διαφωνίες του: «Εδώ δεν συμφωνούμε με το άρθρο 15, που αφορά γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη διοικητική ανασυγκρότηση. Δεν μας βρίσκει σύμφωνους το άρθρο 19, για το Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης, όπως και το άρθρο 20 με την Υποστήριξη Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Για λόγους που έχουμε αναφερθεί στις πρώτες συνεδριάσεις καταψηφίζουμε και τα τρία αυτά άρθρα».