Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά το «σκληρό ροκ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά το «σκληρό ροκ»

Εξ όνυχος τον λέοντα, καθότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πιστός στην γνωστή τακτική των μεγαλειωδών διακηρύξεων  που διαψεύδει με τις πράξεις του.

Το  κόμμα της οικολογικής ευαισθησίας που παράλληλα τάσσεται υπέρ του λιγνίτη, μεγαλούργησε και πάλι. Επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή εκστρατεία αφισοκόλλησης, για να αναγγείλει την  σημερινή ομιλία του Αλέξη  Τσίπρα στο κλειστό γήπεδο του Tae Kwon Do. Ήταν όμως τέτοιου μεγέθους που κατέληξε σε αφισσορύπανση, σε σημείο  που αναγκάστηκε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης να ζητήσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας και της Τροχαίας!

Η σημερινή ομιλία σηματοδοτεί το εναρκτήριο λάκτισμα της αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση, ενώ θα αποτελέσει και ευκαιρία για φυγή προς τα μπρος - τουλάχιστον αυτή την ελπίδα θρέφει η ηγεσία του -   ώστε να καταλαγιάσει η εσωτερική αναταραχή και να κατασιγάζουν οι οξείες φωνές, που εκφράζονται τον τελευταίο καιρό με αφορμή τον τίτλο του κόμματος και την σύνθεση του Συνεδρίου.

Εξ αυτού  η σημερινή εκδήλωση αναμένεται  ηχηρή στην σκηνοθεσία της. Θα έχει τίτλο  «7 μήνες κυβέρνηση ΝΔ – η απάτη των «άριστων», ενώ με τη βοήθεια   video wall θα επιχειρηθεί να οπτικοποιηθεί  η  «κυβερνητική αποτυχία και το ψέμα», καθώς θα επιχειρηθεί συσχετισμός των κυβερνητικών υποσχέσεων και των μη- πεπραγμένων της.

Αυτή την «ασυνέπεια» θα επισημάνει στην ομιλία του και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα διερμηνεύσει ο ίδιος… τις διαθέσεις των ΝΔτων ψηφοφόρων. Θα εκφράσει την άποψη ότι η κυβέρνηση τους απογοήτευσε, ενώ  θα «αγανακτήσει» για την  κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους  (που υποτίθεται ότι οικοδόμησε η κυβέρνησή του). Η όλη  εκδήλωση θα έχει πτυχές αναφοράς στη Διαφθορά, την Ασφάλεια, τα Εργασιακά,  το Κοινωνικό Κράτος, τα fake news  και φυσικά τι απάτες των αρίστων.

Επίσης  θα καταγγείλει για «μεθοδεύσεις» και «θεσμική εκτροπή»  στην  υπόθεση της Novartis, όπως και τον «καθεστωτισμό», τον «ανάλγητο ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό»  της κυβέρνησης,  την «διοικητική αδιαφάνεια» και την «ξενοφοβική και ανίκανη»  μεταναστευτική πολιτική.

Όλα τα ανωτέρω θα περιγραφούν σε βαθμό υπερθετικό, γιατί στον Τσίπρα και συνακόλουθα στον ΣΥΡΙΖΑ,  δεν συνάδει το  πολιτεύεσθαι  εν νηφαλιότητι  και ορθολογισμώ. Όταν έχει απέναντί του απλούς αντιπάλους,  αποπροσανατολίζεται, χάνει το τέμπο του. Χρειάζεται εχθρούς στους οποίους να επιτίθεται με δριμύτητα, για να βρει τον αντιπολιτευτικό εαυτό του. Έτσι έλαμψε στη αντιμνημονιακή του περίοδο, αλλά είναι άγνωστο  εάν  θα το πετύχει και τώρα.

Σίγουρα αυτού του είδους  η αντιπολίτευση ενθουσιάζει  έναν στενό πυρήνα οπαδών, που παρότι κυβέρνησαν με τα μνημόνια, θεωρούν ότι αποκαθάρθησαν επειδή φραστικά και  θεατρινίστικα  δεν ανέλαβαν την ιδιοκτησία τους. Καθησυχάζουν την αριστερή τους συνείδηση με τον φραστικό βερμπαλισμό που νομίζουν ότι καλύπτει τα αντιλαϊκά  μέτρα που έλαβαν!

Παράλληλα η φωνασκούσα αντιπολίτευση  στη οποία αρέσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, του προσδίδει την «αίγλη» του άλλου πόλου, του κόμματος που  συσπειρώνει τις  αντιδεξιές  δυνάμεις, στο μέτρο  που το ΚΙΝΑΛ ακόμη βολοδέρνει να βρει το στίγμα του (όχι ότι είναι εύκολο, ειδικά στην περίπτωση που θέλει να ασκήσει σοβαρή και μετριοπαθή αντιπολίτευση, αλλά είναι δική του ευθύνη η εικόνα που εκπέμπει).   Και αυτή τη φορά το ΚΙΝΑΛ μάλλον δεν θα αποφύγει  την επίθεση φιλίας, παρότι η  σχέση των δύο κομμάτων μετράται με πολικές θερμοκρασίες.        

Δεν είναι καθόλου σίγουρο  ότι  η κοινωνία  βρίσκεται στον ίδιο  συγχρονισμό με τις  καταγγελίες και τη μετωπική αντιπαράθεση που επιδιώκει η αξιωματική  αντιπολίτευση. Οι δημοσκοπήσεις τουλάχιστον δεν αποτυπώνουν αποδοχή της  συριζαίικης  επιθετικότητας. Μια κοινωνία διαψευσμένη,  κουρασμένη, ευελπιστεί σε μια μειλίχια   πολιτική  σκηνή  και σε μια κυβέρνηση που θα εργαστεί με σοβαρότητα για να ανορθώσει τη χώρα.  

Σαφώς η προσπάθεια  κουράζει περισσότερο από τις νικητήριες ιαχές, ο ενθουσιασμός σταδιακά  αποφορτίζεται και έρχεται η περίσκεψη,   αλλά είναι ο μόνος δρόμος  που διανοίγεται στην  κυβέρνηση.   Αυτό σημαίνει να εγκύψει με σοβαρό  προγραμματισμό στα προβλήματα,  αλλά και να είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί στο σκληρό ροκ που ξεκινά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν είναι ακόμη εύκολο. Αρκεί ένας παραλληλισμός  με το πρώτο επτάμηνο του 2015 και τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν τότε. Αργότερα θα γίνει δυσκολότερο. Πέραν της αναγκαίας φραστικής οξύτητας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να παρουσιάσει και μετρήσιμο έργο.