Ο ρόλος του Πατριάρχη Κύριλλου στη ρωσική προπαγάνδα και το πεδίο δράσης στη Βόρεια Ελλάδα

Ο ρόλος του Πατριάρχη Κύριλλου στη ρωσική προπαγάνδα και το πεδίο δράσης στη Βόρεια Ελλάδα

Η πρόταση της Κομισιόν για την ένταξη του Πατριάρχη Κύριλλου στη μαύρη λίστα κυρώσεων κατά Ρώσων αξιωματούχων, ολιγαρχών, τραπεζών και εταιρειών ανοίγει ουσιαστικά το κεφάλαιο της επιχείρησης του καθεστώτος Πούτιν να δημιουργήσει τη λεγόμενη Μεγάλη Ρωσία, τον κατά πολλούς Ρωσικό Κόσμο, εργαλειοποιώντας την Ορθοδοξία. Η ευλογία που έδωσε στην εισβολή στην Ουκρανία είναι η αφορμή των κυρώσεων, αποτελεί όμως μια κίνηση που δείχνει την προσπάθεια να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της ρωσικής προπαγάνδας σε περιοχές της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Βόρεια Ελλάδα με επίκεντρο το Άγιο Όρος.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος είναι εκ των βασικών αν όχι ο βασικότερος υποστηρικτής του Πούτιν. Τον έχει χαρακτηρίσει «θαύμα του Θεού» έχει υποστηρίξει κάθε κίνησή του και από κοινού με τον γνωστό στην Ελλάδα, μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση του από τις αμερικανικές αρχές, Κονσταντίν Μαλοφέεφ εμφανίζονται να στηρίζουν ακραίες θρησκευτικού περιεχομένου θέσεις τις οποίες προωθούν σε χώρες τις ΕΕ.

Στα κηρύγματα και τις δηλώσεις του έχει ενστερνιστεί και προωθεί όλες τις θέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ δεν έχει πει λέξη για τους βομβαρδισμούς αμάχων τους ομαδικούς τάφους. Και το βράδυ της Ανάστασης απέφυγε σχετικές αναφορές και αρκέσθηκε σε ένα μήνυμα... ειρήνης. Ο Πατριάρχης της Μόσχας έχει μιλήσει για μια παγκόσμια δύναμη που θέτει σε δοκιμασία την πίστη και έχει υποστηρίξει πως στο πλαίσιο αυτό, η παγκόσμια δύναμη, απαιτεί από τις χώρες να διοργανώνουν γκέι παρελάσεις και υιοθέτηση ιδεών για ελευθερία και υπερβολική κατανάλωση

Εκ των ένθερμων υποστηρικτών της... Αποκάλυψης ο Κύριλλος έχει δηλώσει το 2017 πως «Πρέπει κάποιος να είναι τυφλός για να μη βλέπει ότι πλησιάζουν οι τρομερές ιστορικές στιγμές για τις οποίες μίλησε ο απόστολος και ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος στην Αποκάλυψή του» την ώρα που στις συνάξεις της λέσχης συζητήσεων του Βαλντάι όλο και περισσότεροι υποστηρικτές του Βλαντιμίρ Πούτιν τον χαρακτηρίζουν ως τον νέο Μεσσία και εμφανίζονται να συζητούν αποσπάσματα της αποκάλυψης.

Το ρωσικό πατριαρχείο πρωτοστατεί στη... διακόνηση της ρωσικής προπαγάνδας, στις ομόθρησκες ορθόδοξες εκκλησίες. Ανοίγοντας τους διαδρόμους των Ρώσων Ολιγαρχών προς τις χώρες αυτές χτίζοντας... μοναστήρια εκκλησίες αλλά και στενές σχέσεις με εκκλησιαστικούς και παραεκκλησιαστικούς κύκλους. Στη Βόρεια Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα σκληρό δίκτυο υποστηρικτών του Πούτιν και του ρωσικού καθεστώτος μέσα από την ενεργοποίηση μοναστηριακών και εκκλησιών. Στο Άγιο Όρος που έχουν επισκεφθεί κατ επανάληψη τόσο ο Πούτιν όσο και ο Κύριλλος έχουν δημιουργηθεί στην πορεία μέχρι και τηλεοπτικά δίκτυα πέραν των διαδικτυακών και ραδιοφωνικών μέσων που ομνύουν κατά διαστήματα στην κοινή ορθόδοξη σχέση Ελλήνων και Ρώσων.

Ο ίδιος διατηρεί στενές σχέσεις με Έλληνες ιεράρχες και πολιτικούς. Καθώς και με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι κρυφές άλλωστε οι σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη τον οποίο το 2019 βράβευσε ενώ τον Ιούλιο του 2020 ευχαρίστησε προσωπικά για την οικονομική στήριξη του φιλανθρωπικού του ιδρύματος.

Άλλωστε ο επιχειρηματίας ήταν αυτός που το 2013 τον είχε συνοδέψει στο ταξίδι του φτάνοντας μέχρι τον ρωσικό ναό στο Μενίδι ενώ το 2016 τον είχε συναντήσει στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Άγιο Όρος

Ο Πατριάρχης Μόσχας αποτελεί πρόσωπο κλειδί για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η στήριξή του και η επίκληση της ορθοδοξίας του επιτρέπει κινήσεις όπως ο... ιερός πόλεμος που έχει ξεκινήσει στην Ουκρανία. Επιτρέπει όμως και τη διείσδυση σε χώρες της Ευρώπης, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Δεν έχει κρύψει τις βλέψεις του το Πατριαρχείο Μόσχας να πάρει τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι σχέσεις άλλωστε έχουν διακοπεί μετά την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της εκκλησίας της Ουκρανίας.

Εν τούτοις διατηρεί σχέσεις με ιεράρχες και μοναστήρια στην Ελλάδα. Σχέσεις που συντηρούνται και μέσα από ενέργειες επιχειρηματιών που ταυτίζονται με την ιδέα της Μεγάλης Ρωσίας. Ο Κονσαντίν Μαλοφέεβ εκ των στενών συνεργατών χρηματοδοτεί κάθε σχετική προσπάθεια και ενέργεια ειδικά σε ό,τι αφορά την προώθηση των ρωσικών θέσεων και κυρίως της ιδέας του ξανθού γένους και του μοναδικού ηγέτη που φέρει το όνομα Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες απελάσεις Ρώσων διπλωματών δεν ήταν τυχαίες. Ένα απλό δηλαδή ποσοστό ανάλογο με αυτά που ακολούθησε άλλες χώρες της ΕΕ. Δύο εξ αυτών δραστηριοποιήθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα έντονα κινούμενοι μεταξύ επιχειρηματιών και εκκλησιαστικών παραγόντων καθώς και πολιτικών που εμφανίζονται σήμερα να υποστηρίζουν τα επιχειρήματα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μάλιστα φέρεται να είναι και το πρόσωπο που πρωτοστάτησε στη διαδικασία για τη δημιουργία του Μνημείου Ηρώων στη Νέα Ελβετία Θεσσαλονίκης προς τιμήν του Αλέξανδρου Υψηλάντη μέσα από τη συνδρομή του Δήμου της Αγίας Πετρούπολης, με την ευλογία του Κύριλλου που ενδεχομένως να είχε προσκληθεί όπως και Βλαντιμίρ Πούτιν αν ο τελευταίος δεν αποφάσισε την αιματηρή εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Τα εγκαίνια του μνημείου θα γινόντουσαν στις 24 Μαρτίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση της Κομισιόν που φέρεται να περιλαμβάνει και τις κυρώσεις στον Πατριάρχη Κύριλλο αναμένεται να κυρωθεί από τις χώρες μέλη της ΕΕ. Εκτός απρόοπτου που πρέπει να αναφερθεί ότι δεν θα είναι το μόνο στις μάχες που γίνονται στο πλαίσιο της επιβολής κυρώσεων σε Ρώσους Ολιγάρχες αλλά και στη Ρωσία συνολικά.