Ο Ν. Τόσκας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσληψης αλλοδαπών στην ΕΛΑΣ

Ο Ν. Τόσκας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσληψης αλλοδαπών στην ΕΛΑΣ

Με σκοπό να συζητήσει θέματα τήρησης της δημόσιας τάξης και πρόληψης τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά και να πάρει μια εικόνα για το βρετανικό μοντέλο αστυνόμευσης πόλεων, βρέθηκε την Τετάρτη στο Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το skai.gr, ενημερώνοντας τους Έλληνες ανταποκριτές για τις επαφές του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι η Βρετανία έχει τεράστια εμπειρία στην αστυνόμευση πόλεων και ότι με τις συναντήσεις του είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το μοντέλο αστυνόμευσης και να αντλήσει ιδέες για πιθανή προσαρμογή στοιχείων του στα ελληνικά δεδομένα.

Ενδιαφέρον προκάλεσε, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση του κ. Τόσκα υπέρ των απαραίτητων νομοθετικών παρεμβάσεων ώστε να επιτρέπεται η πρόσληψη στο αστυνομικό σώμα μελών των εθνοτικών μειονοτήτων.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά, ο αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε: «Με τα σημερινά δεδομένα στη σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας και η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να δει τέτοιες προσαρμογές. Είναι αστείο να περιμένει κανείς ότι ο Έλληνας αστυνομικός θα μπορεί να έχει την ίδια πρόσβαση σε μία ξένη κοινότητα με κάποιον που μιλά την ίδια γλώσσα με αυτούς τους ανθρώπους». 

Στην παρατήρηση δε ότι αυτό ίσως αποτελεί ακόμα ταμπού για ορισμένους, ο κ. Τόσκας είπε ότι «το κυρίαρχο δεν πρέπει να είναι τι αποτελεί ταμπού, αλλά τι φέρνει αποτέλεσμα», ενώ σημείωσε ότι «έχουμε ήδη ομογενείς από την Αλβανία. Με τον ίδιο τρόπο θα πάρουμε άτομα και από άλλες κοινωνικές ομάδες. Κάποια πράγματα απαιτούν άμεσο εκσυγχρονισμό».

Παράλληλα, σε ερώτημα για την κατάσταση στα Εξάρχεια, ο κ. Τόσκας είπε ότι «η προσέγγιση που εφαρμοζόταν, δηλαδή αυτή της καταστολής και των επελάσεων, εντός εισαγωγικών, δεν έχει αποδώσει, αντίθετα ενέτεινε τις εντάσεις». Όπως πρόσθεσε, η αστυνομία έχει συνειδητά στοχεύσει το εμπόριο ναρκωτικών «για να ηρεμήσει η κατάσταση» στην περιοχή, σημειώνοντας επιτυχίες, αν και ακόμα απομένουν πολλά να γίνουν. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να δούμε πώς έχουν αντιμετωπίσει αστυνομίες άλλων χωρών την κατάσταση σε προβληματικές περιοχές.

Πρόσθεσε ότι στη Δυτική Αττική η κατάσταση έχει ήδη αρχίσει να ηρεμεί λόγω της δράσης της αστυνομίας. Όπως είπε, η Δυτική Αττική «είναι η περιοχή όπου σκουπίζονταν τα προβλήματα της υπόλοιπης Αθήνας (…) καθώς γινόταν μεταφορά ναρκομανών με λεωφορεία της αστυνομίας».