Ο αστυνομικός στο Παρίσι, ο λιμενικός στην Αίγινα και ο Βαρουφάκης

Ο αστυνομικός στο Παρίσι, ο λιμενικός στην Αίγινα και ο Βαρουφάκης

Ιούλιος του 2019 και ένας αστυνομικός στο αεροδρόμιο Σάρλ ντε Γκωλ στο Παρίσι δεν αναγνωρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη με αποτέλεσμα να παίρνει το θάρρος και να προσπαθεί να τον ελέγξει. Απρίλιος του 2020 ένας λιμενικός στην Αίγινα επιχειρεί να κάνει τη δουλειά του βάσει των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας για να λάβει την απάντηση: «Δεν ξέρεις ποιος είμαι εγώ;»

Και στις δύο περιπτώσεις ο Γιάνης Βαρουφάκης προχώρησε σε καταγγελίες, αφήνοντας και υπονοούμενα στην περίπτωση της Αίγινας ότι ο έλεγχος συνδέεται με την παρουσία του στη Βουλή και την ομιλία του για το Ευρωμόλογο που «ενόχλησε» την κυβέρνηση.

«Κάποιοι πειράχτηκαν πολύ που πήγα από την Αίγινα στη Βουλή την 9/4 να μιλήσω για το Eurogroup εκείνης της βραδιάς στο οποίο η κυβέρνηση &πούλησε& το ευρωομόλογο. Κι επειδή δεν είχαν τι να πουν για το οικονομικό επιχείρημα ξεσπάθωσαν που, μετά την ομιλία, επέστρεψα… σπίτι μου!» ήταν η απάντηση του μέσω τουίτερ.

Για τον έλεγχο στο Παρίσι και τη συμπεριφορά του ο ΓΙάνης Βαρουφάκης είχε καταγγείλει την Ε.Ε., την αστυνομοκρατία τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και είχε μιλήσει για βίαιη συμπεριφορά του αστυνομικού σε βάρος του και μάλιστα είχε προχωρήσει και σε κατάθεση μήνυσης.

Μέσω τουίτερ μάλιστα είχε αναφέρει ότι &Η ΕΕ αποδομείται καιρό τώρα. Το όνειρο της κοινής ευημερίας το δολοφόνησαν οι τρόικες. Την Ευρώπη δίχως σύνορα την εξετέλεσε η ξενοφοβία που ακολούθησε. Χθες το απόγευμα πήρα μια ιδέα της ανεγκέφαλης καταστολής που καραδοκεί εκεί που δεν την περιμένεις&

Στο Παρίσι υπήρξε βίντεο που κατέγραψε τον κάτωθι διάλογο του Βαρουφάκη με τον αστυνομικό:

- Βαρουφάκης: Ντροπιάζεις το γαλλικό έθνος.

- Αστυνομικός: Καθόλου, καθόλου…

- Βαρουφάκης: Είσαι βίαιος και είσαι αναιδής και θέλω να μιλήσω στον προϊστάμενό σου το καταλαβαίνεις;

- Αστυνομικός: Μετά…

- Βαρουφάκης: Όχι μετά. Τώρα! Θα πρέπει να με μετακινήσεις βίαια. Και δε σού ξαναμιλάω! Κάποιος άλλος πρέπει να έρθει να μού μιλήσει, όχι εσύ! Εσύ είσαι προβληματικό μέλος της αστυνομίας, ντροπή για το έθνος σου.

- Αστυνομικός: Οkay.

- Bαρουφάκης: Φέρε κάποιον άλλον εδώ… Μπλόκαρες τον δρόμο μου και άρχισες να με σπρώχνεις.

- (Τρίτο άτομο) Γιατί δεν μπορείτε να φύγετε;

- Βαρουφάκης: Δε με αφήνει!  Θα κάνω ό,τι θέλω, θα πηγαίνω πάνω-κάτω... Αν θέλεις μπορείς να με σταματήσεις. Σε προκαλώ!

Στην περίπτωση της Αίγινας δεν σταμάτησε καν στον έλεγχο. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο του νησιού απάντησε στον λιμενικό: «δεν ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», πάτησε γκάζι και έφυγε.

Σε κάθε περίπτωση ο ΓΙάνης Βαρουφάκης, ανεξαρτήτως αν έχει μόνιμη κατοικία την Αίγινα αρνήθηκε τον έλεγχο από τον λιμενικό που είτε έκανε το λάθος να μην τον αναγνωρίσει είτε ακόμη χειρότερο έκανε το λάθος να επιτελέσει το καθήκον του βάσει των αυστηρών μέτρων που η κυβέρνηση εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΤΟ μήνυμα που στέλνει είναι στον αντίποδα της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ειδικά εν όψει του Πάσχα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Και το «ξέρεις ποιός είμαι εγώ» έρχεται και πάλι στο προσκήνιο...