Ο Αλέξης ελπίζει στο ΚΙΝΑΛ για να ξαναδεί εξουσία

Ο Αλέξης ελπίζει στο ΚΙΝΑΛ για να ξαναδεί εξουσία

Το τραγούδι του Νιόνιου με τον αφέντη κυρ Σταύρο που έγινε σκέτα Σταύρος - αφότου άλλαξε ο καιρός και « να βροχές, να χαλάζια, να κεραυνοί, πάει η φωλιά πάν’ τα κοτσυφόπουλα, παν’ όλα» - θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάποτε οι Πασόκοι ήταν γερμανοτσολιάδες και προδότες. Μετά τους οριοθέτησαν ως συγγενικό χώρο «και ας βρώμαγε». Στη συνέχεια φοβήθηκαν να «μη μολυνθούν» από τον πασοκοϊό. Αλλά τώρα που πέρασαν οι δόξες, προσβλέπουν στο ΚΙΝΑΛ ως ενδεχόμενο σύμμαχο και συμπολεμιστή!

Το κλίμα είχε αρχίσει να διαμορφώνεται πριν ενσκήψει το μεταναστευτικό τσουνάμι του  Εβρου και η θύελλα του κορωνοϊού. Ηταν τότε που έβραζε το πρόβλημα του μεταναστευτικού στα νησιά και η κυβέρνηση αντιμετώπιζε τα πρώτα  προβλήματα, ενώ τελείωνε και η περίοδος χάριτος.

Φίλιες δημοσιογραφικές πέννες του ΣΥΡΙΖΑ άρχιζαν να παρουσιάζουν άρθρα με χαρακτηριστικούς   τίτλους «Ο εκλογικός νόμος φέρνει πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ» (Ιανουάριος), «Η προστασία της πρώτης κατοικίας φέρνει πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ» (Φεβρουάριος), «Το προσφυγικό φέρνει πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ» (Μάρτιος).Και πριν εκπνεύσει ο Μάρτιος: «Ο κορωνοϊός  φέρνει πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ».

Εκτοτε άλλαξε  άρδην το πολιτικό σκηνικό μετά την επιτυχή  απόκρουση της επιδρομής στον Εβρο, και την εξίσου επιτυχή αντιμετώπιση  της επέλασης του κορωνοϊού, που λαμβάνει την εύφημον μνείαν από ΜΜΕ Ανατολής και  Δύσεως. Η κυβέρνηση κατίσχυσε στο πολιτικό σκηνικό με λεόντεια ποσοστά. Αυτό φυσικά δεν θα διαρκέσει γιατί θα έρθει και η επόμενη μέρα, η στιγμή της «απομάγευσης»  και της πεζότητας, όπου τα προβλήματα της καθημερινότητας, με πρώτιστο το οικονομικό, θα αναδυθούν.

Στο νέο  τοπίο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων, έχει απωλέσει  την οίηση της πρώτης μετεκλογική περιόδου. Αποζητά την συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ  στο ευνοϊκό πεδίο που υποτίθεται θα δημιουργήσει η απλή αναλογική, η οποία θα διευκολύνει τον σχηματισμό κυβερνήσεων  συγγενών δυνάμεων.

Ακόμη και ο αριστερός Ευκλείδης (αυτός ήταν που φοβόταν μη μολυνθεί από τον πασοκοϊό), δήλωσε ότι κόμματα  σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜεΡΑ 25, το ΚΙΝΑΛ, πρέπει να κάνουν μια σοβαρή συζήτηση πως θα αποτρέψουν τον κίνδυνο να αλλάξει η ΝΔ τα εργασιακά δεδομένα. Σε πρώτη φάση πρέπει να δουν που συμφωνούν...

Αντιθέτως το ΚΙΝΑΛ δεν δείχνει να υποκύπτει στην επίθεση  γοητείας που του ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Φώφη Γεννηματά αποστασιοποιήθηκε  από τις πρόσφατες προτάσεις - μυθεύματα του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι αυτές ξεπερνούν τις δυνατότητες της χώρας και μας βάζουν  ξανά σε νέους κινδύνους. Επίσης δεν μηδένισε τα μέτρα που έχουν παρθεί, απλώς τα χαρακτήρισε ανεπαρκή.

Είναι  γεγονός  ότι το ΚΙΝΑΛ έκανε προτάσεις ρεαλιστικές όλο αυτό  τον καιρό, χωρίς μεγαλοστομίες και ανεδαφικές λύσεις, που χάθηκαν όμως αφενός λόγω της δικής του «πολυλογίας» (δυσκολευόταν κανείς να τις παρακολουθήσει), αφετέρου γιατί τα στελέχη του δεν είναι σε πρώτη ζήτηση στα κανάλια.  Αυτό μάλλον οφείλεται στην πολιτική του συγκρότηση και όχι στην εμπειρία διακυβέρνησης που είχε, αφού παρόμοια εμπειρία έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτό να τον συγκρατεί από την υπερβολή και την παραδοξολογία.

Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ  θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ τοξικό. Διαχωρίζουν τη θέση τους από τον τρόπο που αντιπολιτεύεται και όχι μόνο λόγω «των Πολάκηδων». Τους έκανε ήκκιστη εντύπωση  η ρήση του Νίκου Παππά, την οποία ανήρτησε καις το twitter (τη βρήκε ευτυχή φαίνεται) ότι «ενώ δεν έχουμε φαινόμενα εξάπλωσης της πανδημίας όπως σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες,  κινδυνεύουμε να πληρώσουμε μεγάλο τίμημα στην οικονομία λόγω των επιλογών της κυβέρνησης»!

Δηλαδή  κακώς ελήφθησαν τα μέτρα  αφού δεν έχουμε πανδημία όπως η Ευρώπη. Το να μην έχουμε πανδημία ακριβώς λόγω των μέτρων δεν «παίζει». Στελέχη του ΚΙΝΑΛ έλεγαν ότι η νοοτροπία ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την κεντροαριστερά. Θυμήθηκαν την εποχή των μνημονίων και το συριζαϊκό επιχείρημα ότι δεν υπήρχε κρίση που έφερε τα μνημόνια, αλλά τα μνημόνια έφεραν την κρίση!

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι το κόμμα τους ασκεί εποικοδομητική πολιτική  που δεν έχει σχέση με την μηδενιστική του ΣΥΡΙΖΑ ,και θεωρούν ότι κάποιες από τις προτάσεις που πρώτη διετύπωσε η Γεννηματά, τις υιοθέτησε η κυβέρνηση (συνεργεία  γιατρών στο σπίτι, κλείσιμο εκκλησιών κλπ).

Φυσικά το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται είναι δυσανάγνωστο. Το μόνο που μπορεί να διαπιστωθεί προς το παρόν, είναι ένας άλλος τόνος, λιγότερο απαιτητικός  και εξουσιαστικός, στον τρόπο που απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ. Επειδή οι «κυρ Σταύροι» έγιναν σκέτοι «Σταύροι» !