Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, 22:06

-A +A

Novartis: Στη Βουλή το απορριπτικό βούλευμα στην αίτηση Λοβέρδου για εξαίρεση Ελ. Τουλουπάκη

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, 22:06
Novartis: Στη Βουλή το απορριπτικό βούλευμα στην αίτηση Λοβέρδου για εξαίρεση Ελ. Τουλουπάκη
-A +A

«Αόριστες αναφορές χωρίς πραγματικά περιστατικά ή άλλα αποδεικτικά» χαρακτηρίζονται οι καταθέσεις των εισαγγελέων Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου, στο βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών, που πριν λίγες ημέρες απέρριψε την αίτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου για την εξαίρεση των εισαγγελέων Διαφθοράς. Πλέον το βούλευμα (υπ'' αριθμ. 1538/2019) που έκρινε το αίτημα του κ. Λοβέρδου διαβιβάζεται στην Βουλή.

Βάσει του βουλεύματος των εφετών του Συμβουλίου, καθίσταται πλήρως αποδεκτή η πρόταση της εισαγγελέως Νίκης-Αναστασίας Μουζάκη η οποία εισηγήθηκε την απόρριψη της αίτησης του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου και ελεγχόμενου για την υπόθεση Novartis, στην οποία διατύπωνε λόγους δυσπιστίας για αμεροληψία της εισαγγελέως Διαφθοράς και των επίκουρών της, ζητώντας παράλληλα την εξαίρεσή τους από την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Στην πρόταση της η εισηγήτρια του Συμβουλίου Εφετών αναφέρεται σε κάθε μία από τις αιτιάσεις του βουλευτή και αναπτύσσει το σκεπτικό της επί όλων. Η εισαγγελική πρόταση μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην επίκληση εκ μέρους του κ. Λοβέρδου, καταθέσεων του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή και της εισαγγελέα Εφετών Ελένης Ράικου, στο πλαίσιο της έρευνας για τους χειρισμούς της εισαγγελίας Διαφθοράς στην υπόθεση Novartis. Κατά την κ. Μουζάκη, τα αποσπάσματα των καταθέσεων αυτών που επικαλέστηκε ο κ. Λοβέρδος «δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία μεροληψίας». Συγκεκριμένα αναφέρει σε κάποιο σημείο της πρότασης της η εισαγγελική λειτουργός: «σε αυτά αναφέρονται (σ.σ. ο κ. Αγγελής και η κ. Ράικου) αόριστα, ότι είχαν σχηματίσει την εντύπωση πως πίσω από τις ενέργειες των εισαγγελέων Διαφθοράς υπήρχε τρίτο πρόσωπο που κινούσε τα νήματα, κατονομάζοντας τον κ. Παπαγγελόπουλο, χωρίς να αναφέρουν πραγματικά περιστατικά ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία».

Η κ. Μουζάκη εξάλλου αναφέρει πως οι επίμαχες δύο καταθέσεις ουσιαστικά δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την αξιοπιστία τους, αφού έχουν δοθεί στα πλαίσια έρευνας του Αρείου Πάγου που δεν έχει ολοκληρωθεί. Επίσης, αρνείται ως απόδειξη μεροληψίας, την πρόταση των 30 βουλευτών για την σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που επικαλέστηκε ο κ. Λοβέρδος. Η κ Μουζάκη επίσης τονίζει ότι η συγκεκριμένη πρόταση των βουλευτών, βασίστηκε ως επί το πλείστον στις καταθέσεις του κ. Αγγελή και της κ. Ράικου.

Για τις αιτιάσεις του κ. Λοβέρδου πως η εισαγγελία Διαφθοράς καθυστερούσε την αποστολή της δικογραφίας για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στην Βουλή, προκειμένου να αποσβεστεί η προθεσμία όσον αφορά τον πρώην υπουργό κ. Κουρουμπλή, καθώς και για τις άλλες αιτιάσεις του σχετικά με την παροχή καθεστώτος προστασίας στον Νίκο Μανιαδάκη (ενώ άλλος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος τον κατηγορούσε για δωροδοκία), η κ. Μουζάκη αρνείται ότι αποτελούν στοιχεία μεροληψίας. Σε άλλο σημείο όμως αναφέρεται ότι: «Αποτελούν ενέργειες σχετικές με τον χειρισμό της υπόθεσης και πιθανόν αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου (σ.σ. των εισαγγελέων Διαφθοράς) και δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικό στοιχείο μεροληψίας».

Η εισαγγελέας εξίσου επισημαίνει ότι όλες οι ενέργειες των εισαγγελέων Διαφθοράς τελούσαν υπό την εποπτεία του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τονίζει πως «γνωστοποιήθηκαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τουλάχιστον δύο φορές και έγιναν δεκτά τα αιτήματά τους για άρση ασυλίας του αιτούντος από την ολομέλεια της Βουλής».

Καταληκτικά, η κ. Μουζάκη αναφέρει στην πρότασή της, πως όλα όσα επικαλέστηκε ο κ. Λοβέρδος στην αίτηση του, του ήταν γνωστά, πλην όμως ο βουλευτής «δεν υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης κατά το διάστημα διενέργειας της προκαταρκτικής εξέτασης», αλλά στις 3 Οκτωβρίου 2019, ημέρα συζήτησης στην Βουλή της άρσης ασυλίας του, και ενώ είχε ήδη ολοκληρωθεί η έρευνα της εισαγγελίας Διαφθοράς ως προς τον ίδιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα