Νίκη της Νέας Δημοκρατίας σε 12 από τις 13 περιφέρειες

Νίκη της Νέας Δημοκρατίας σε 12 από τις 13 περιφέρειες

Εκτός από τις Ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία σάρωσε με τους υποψηφίους της και στις Περιφέρειες, καθώς επικράτησε σε 12 από τις 13 της χώρας. Μάλιστα, πέντε εξ αυτών εκλέχτηκαν από την πρώτη Κυριακή, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο από 60% στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πρώτη Κυριακή εκλέχτηκε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης με ποσοστό άνω του 52%, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης με πάνω από 56%, ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο με πάνω από 55% και στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός με πάνω από 55%.

Μόνο στην Περιφέρεια Κρήτης κατόρθωσε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει αφού υποστήριξε τον ανεξάρτητο υποψήφιο Σταύρο Αρναουτάκη που είχε την στήριξη του ΚΙΝΑΛ και ο οποίος εξελέγη με ποσοστό άνω του 60,00%.

Επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, στις Περιφέρειες: Αττικής, Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Β. Αιγαίου, Δ. Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας. Η πλέον οριακή διαφορά μεταξύ των δυο επικρατέστερων υποψηφίων αποτυπώνεται στην Πελοπόννησο με τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα (34,11%) και τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη (34,10%) να αναμετρώνται με διαφορά, από την 1η Κυριακή, 0,01%.

Με ενσωματωμένο το 70% τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Περιφέρειες

Στον δεύτερο γύρο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Μέτιος - Τοψίδης

Στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών θα αναμετρηθούν την επόμενη Κυριακή οι δύο υποψήφιοι περιφερειάρχες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος και Χριστόδουλος Τοψίδης. Ο νυν περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος Χρήστος Μέτιος, έχοντας την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, έλαβε ποσοστό 33,81% στα καταμετρημένα έως αυτή τη στιγμή 1.310 από τα 1.478 εκλογικά τμήματα (88,63%).

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, κατέβηκε ως ανεξάρτητος στις περιφερειακές εκλογές λαμβάνοντας ποσοστό 30,32%.

Ο κ. Μέτιος, τότε αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, είχε αναδειχτεί περιφερειάρχης τον Οκτώβριο του 2016, μετά τον ξαφνικό θάνατο του εκλεγμένου περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ–ΜΠΕ, αργά χθες το βράδυ, κι ενώ άρχιζε να διαφαίνεται ότι η μάχη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, ο κ. Τοψίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων «διαψεύστηκαν όλοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι ο συνδυασμός μας, "Περιφερειακή Σύνθεση", δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Εμείς ως συνδυασμός πιστεύαμε ότι στην Περιφέρεια υπάρχει θέση για ανεξάρτητους συνδυασμούς και αυτό αποδείχθηκε. Ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθειά μας, αγκάλιασε τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια και εκτιμούμε ότι την επόμενη Κυριακή θα είμαστε εμείς οι νικητές γιατί συγκεντρώνουμε τον κόσμο που προέρχεται από διάφορους πολιτικούς χώρους».

Ο χάρτης αποτελεσμάτων περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στην Ήπειρο

Περιφερειάρχης Ηπείρου επανεξελέγη με ποσοστό 57% ο Αλέξανδρος Καχριμάνης. Από νωρίς το κλίμα στην Περιφέρεια ήταν πανηγυρικό, με πλήθος κόσμου να έχει συγκεντρωθεί στο γραφείο του περιφερειάρχη για να τον συγχαρεί.

Στις δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Ηπείρου ευχαρίστησε την οικογένεια του και τους πολίτες για την εμπιστοσύνη τους λέγοντας πως «η νίκη αυτή ανήκει σε όλους τους Ηπειρώτες» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «έχουμε να δώσουμε πολλά και θα δώσουμε πρώτα στην Ήπειρο και μετά σε όλη την Ελλάδα».

Εκτός από τον περιφερειάρχη, στις δύο από τις τρεις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, έξι νυν δήμαρχοι επανεκλέγονται από τον πρώτο γύρο. Πρόκειται για τον δήμαρχο Βορείων Τσουμέρκων Ιωάννη Σελεντέ, ο οποίος επανεκλέγεται με ποσοστό 63%, τον δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση με ποσοστό 50%, τον δήμαρχο Πωγώνιου Κωνσταντίνο Καψάλη με ποσοστό 57%, τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας Ιωάννη Λώλο με ποσοστό 53%, τον δήμαρχο Φιλιατών Σπύρο Παππά με ποσοστό 60% και τον δήμαρχο Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδο .