Νέες καταγγελίες Β. Κικίλια για αδιαφάνεια στο ΚΕΘΕΑ

Νέες καταγγελίες Β. Κικίλια για αδιαφάνεια στο ΚΕΘΕΑ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι αποκαλύψεις σχετικά με την λειτουργία του ΚΕΘΕΑ στο σύνολό του, με τον υπουργό Υγείας να φέρνει στη δημοσιότητα πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για ελεγκτική περίοδο 1/7/2018 μέχρι το 30/6/2019.

Σε αυτό περιλαμβάνονται ευρήματα όπως αποφάσεις ανάληψης υποχρεώσεων μεταγενέστερων των δαπανών πραγματοποίησης, χρηματικά εντάλματα που υπογράφονται από το ίδιο όργανο και ως προς την εκκαθάριση και ως προς την εξόφληση, μέχρι και ελλιπή δικαιολογητικά δαπανών μετακίνησης. Ειδικά, μάλιστα, για το τελευταίο ο υπουργός Υγείας στη Βουλή υπογράμμισε ότι έχουν βρεθεί «τεράστιες δαπάνες σε ότι αφορά τους νομικούς και γίνονται χωρίς τα νόμιμα δικαιολογητικά».

Εντύπωση, δε, προκάλεσε ότι το ΚΕΘΕΑ δεν έχει προχωρήσει στην ανάρτηση στο πρόγραμμα Διαύγεια των τίτλων πληρωμής για το 2017. Την ίδια ώρα, βρέθηκε μεγάλο ποσοστό απευθείας αναθέσεων, την ώρα που δεν υπήρχε πρόγραμμα προμηθειών. Το ΓΛΚ, εν προκειμένω, συστήσει στο φορέα «να εφαρμόσει ένα ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών ώστε, στις προμήθειες περιοδικού χαρακτήρα, να περιοριστούν οι απευθείας αναθέσεις». Επίσης, καταγράφεται η μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών στην προμήθεια αγαθών από το ΚΕΘΕΑ «Σχήμα – Χρώμα».

«Σας είπα να μην βιάζεστε, ως πολιτική ηγεσία τώρα παίρνουμε τα στοιχεία για την οικονομική διαχείριση στο ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια, προσοχή και εγκράτεια όπως τοποθετούμαστε. Καταλαβαίνετε ότι στα πλαίσιο ελέγχου οικονομικών κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα αποκαλυφθεί», υπογράμμισε σχετικά ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε:

«Καταλαβαίνεται την ανάγκη να υπάρχει οργανωμένη διοίκηση για να ελέγξει τα οικονομικά». Από την πλευρά του ο πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός επιχείρησε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. «Να μη συνεχίσει ο υπουργός το δημόσιο διασυρμό του ΚΕΘΕΑ. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους φορείς», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, για να «αποδράσει».