Nέα μέτρα στήριξης της οικονομίας - Για ποιους μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου
Κυριάκος Μητσοτάκης

Nέα μέτρα στήριξης της οικονομίας - Για ποιους μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου

Νέα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας που θα φτάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά της διάρκειας της «Ώρας του πρωθυπουργού» εξήγγειλε ότι μηδενίζεται η προκαταβολή του φόρου για τις επιχειρήσεις που ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% λιγότερος από το πρώτο εξάμηνο του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα κυμαίνεται από το 30-70%. Επίσης μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που καταγράφουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το γ΄ τρίμηνο του έτους.

Μισή προκαταβολή φόρου θα πληρώσουν, επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Συνολικά όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η συνολική παρέμβαση σε αυτό το κομμάτι θα φτάσει το 1,5 δις ευρώ.

Επιπροσθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζεται τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δις ευρώ. «Θα αφορά πλέον και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα καταβάλλεται με βάση τζίρο Ιουνίου- Ιουλίου- Αυγούστου», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, η επιδότηση κατά 60% όλων των εισφορών επεκτείνεται και για τους μήνες Αύγουστο- Σεπτέμβριο- Οκτώβριο ενώ οι εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιο- Αύγουστο- Σεπτέμβριο. Τέλος, επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης των εργαζομένων στο φάσμα του τουρισμού.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι μια πρόβλεψη της ύφεσης του 2020 είναι θεωρητική άσκηση. « Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω με τα δεδομένα τα οποία έχουμε. Η ύφεση το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν σημαντικά μικρότερη από την αντίστοιχη στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου μειώθηκε λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, παραδέχτηκε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά στόχος της κυβέρνησης είναι να αποτραπεί μια απότομη αύξηση της ανεργίας. Απευθυνόμενος προς την Φώφη Γεννηματά υπενθύμισε ότι τους προηγούμενους μήνες το Κράτος ανέλαβε το κόστος μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα. «Αυτό θα έπρεπε να είναι η φαντασίωση κάθε κεντροαριστερής κυβέρνησης. Δεν συζητάμε ποιες είναι οι δεξιές, οι αριστερές λύσεις. Η προστασία απασχόλησης η πρώτη μας προτεραιότητα», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση. «Η εικόνα που θέλετε να παρουσιάσετε δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική ζωή, έξω από αυτήν αίθουσα. Είναι πλαστή. Υπάρχει κρίση στην οικονομία, στην κοινωνία», σημείωσε και προσέθεσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ανεπαρκή. «Τα πήρατε με μεγάλη καθυστέρηση και υλοποιούνται με ακόμα μεγαλύτερη. Με αποτέλεσμα: 1ον Ο Τουρισμός να δοκιμάζεται σκληρά. Προχωράτε με τη λογική "βλέποντας και κάνοντας". Ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι στηρίζεται πάνω του η οικονομία και το τελικό ύψος της ύφεσης και της ανεργίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του τουρισμού. Παρά τα ωραία λόγια μόνο το 30%-35% περίπου των εποχιακών ξενοδοχείων έχει ως τώρα ανοίξει. Και δεκάδες χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι θα ζήσουν μέσα σε συνθήκες φτώχειας», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ίδια ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση εγκαταλείπει τους πολλούς, στηρίζει μόνο τους λίγους και ισχυρούς. «Έχετε την ευθύνη ως Κυβέρνηση για ότι επακολουθήσει. Και θα κριθείτε για αυτό. Μη επαναπαύεστε από το ωσαννά των προσωρινών δημοσκοπήσεων, ούτε από την ανεπάρκεια και την αναξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στη Φ. Γεννηματά σχετικά με τη μομφή της περί 250.000 απολύσεων κατά τη διάρκεια του κορονοϊού. «Κάποιο λάθος κάνετε. Είχαν απαγορευτεί οι απολύσεις. Σύμφωνα με στοιχεία από την Εργάνη το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων Απρίλιο ήταν θετικό. Τον Μάιο καταγράφηκαν περισσότερες προσλήψεις σε σχέση με τον Μάιο του 2019. Τα στοιχεία του ΓΕΜΗ για την δημιουργία επιχειρήσεων δείχνει ότι την περίοδο Δεκεμβρίου 2019-Φεβρουαρίου 2020 είχαμε βελτίωση 43%», τόνισε.