Νέα(;) ανάθεση μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας για τις τηλεοπτικές άδειες

Νέα(;) ανάθεση μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας για τις τηλεοπτικές άδειες

Ερωτηματικά εγείρει η απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, την οποία υπογράφει ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, σύμφωνα με την οποία δίδεται το κονδύλι των 20.000 ευρώ στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας για την οριστική μελέτη του αριθμού των αδειών. Μάλιστα, το πέπλο μυστηρίου γίνεται εντονότερα, με δεδομένο ότι η σχετική ανάθεση γίνεται την ώρα που ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουν απορριφθεί οι φάκελοι ορισμένων εταιρειών.

Το Μαξίμου, από την πλευρά του, κάνει λόγο για τυπική διαδικασία η οποία προβλεπόταν, κάτι σαν μορφή πρωτόκολλου, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα για την αύξηση του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών. Ωστόσο πρόκειται για κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πράξη. 

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: 

«Είναι πια σύνηθες, κάθε διοικητική πράξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας να μεταφράζεται ως κατακλυσμός, τουλάχιστον, για την πορεία της αδειοδότησης των καναλιών. Τελευταία αφορμή, η παραλαβή της οριστικής μελέτης του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, πόσο και πόσο μελάνι δεν χύθηκε για να εξηγηθεί ότι τον Φεβρουάριο έγινε η παραλαβή της προπαρασκευαστικής εμπειρογνωμοσύνης (με κεφαλαία γράμματα στο τεύχος που μοιράστηκε στους βουλευτές).

Ακολουθώντας τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες, τις οποίες προβλέπει ο κανονισμός προμηθειών δημοσίου, αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια, η «τελική πράξη».

Ας μην επιχαίρουν λοιπόν, όσοι βλέπουν τη λέξη διαγωνισμός σε δημόσια έγγραφα: πρόκειται για την νόμιμη συνέχιση μιας διαδικασίας που άρχισε από τον περασμένο Οκτώβριο με την ψήφιση του ν.4339/2015 και όχι για τη διακοπή της.

Ας σημειωθεί δε ότι ο αριθμός των αδειών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, καθορίστηκε σε τέσσερις με τροπολογία του ν.4339/2015 τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, πολλώ δε μάλλον, εν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας». 

Στην απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εγκρίνουμε τα από 25/02/2016, 29/02/2016 και 31/03/2016, καθώς και τα υπ' αριθμ. 20/16-06-2016, 21/07-07-2016 και 24/14-07-2016 πρακτικά της Πενταμελούς Επιτροπής Αξιολόγησης των Αποτελεσμάτων Διαγωνισμών και Απευθείας Ανάθεσης Προμηθειών Ειδών, Υλικών, Υπηρεσιών και Μελετών της Γ.Γ.Ε.Ε. και αναθέτουμε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Florence School of Regulation – Communications and Media, με έδρα Convento di San Domenico, Via delle Fontanelle 19, 50014 San Domenico di Fiesole, Italy και  F.C.: 800.204.104.88, την εκπόνηση της οριστικής εμπειρογνωμοσύνης, σχετικά με το αριθμό αδειών παροχής περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ενόψει του διαγωνισμού, που διενεργείται, σε εφαρμογή του ν. 4339/2015».

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση εδώ.

Ποτάμι: Κυβερνητικός αυτοεξευτελισμός

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της απόφασης του υπουργού Επικρατείας, το Ποτάμι κάνει λόγο για "κυβερνητικό αυτοεξευτελισμό" και εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης:

"Η κυβέρνηση αυτοτρολάρεται. Μόνο έτσι μπορεί να διαβαστεί η είδηση ότι κατ'' εντολήν του κ. Παππά ζητείται «οριστική εμπειρογνωμοσύνη» σχετικά με τον αριθμό αδειών παροχής περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Αυτό δηλαδή που εμφανιζόταν μέχρι τώρα ως θέσφατο, για τις 4 άδειες που «αντέχει η αγορά» και οδηγούσε σε κλείσιμο καναλιών ήταν «προσωρινή εμπειρογνωμοσύνη»; Αν η πρόταση τώρα είναι διαφορετική τι θα μας πουν; Ότι άλλαξαν οι συνθήκες στην αγορά, ότι η προηγούμενη μελέτη ήταν λάθος ή ότι τα σχέδια τους για 4 κανάλια δεν βγαίνουν γιατί κάποιοι που είχαν πάρει υποσχέσεις μένουν παραπονούμενοι; Ό,τι και να πουν είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι. Ο αυτοεξευτελισμός για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχει όρια".

Αλέξανδρος Διαμάντης