ΝΔ: "Σε τάξη το σπίτι μας, για να βάλουμε ύστερα σε τάξη την Ελλάδα"

ΝΔ: "Σε τάξη το σπίτι μας, για να βάλουμε ύστερα σε τάξη την Ελλάδα"

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Μία ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών του 10ου Τακτικού Συνεδρίου η ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την ανταπόκριση που υπήρξε στις προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές, με τις οποίες επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι «βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας για να μπορούμε ύστερα να βάλουμε σε τάξη την Ελλάδα». Και όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, παρουσιάζοντας την Τετάρτη το πρόγραμμα του Συνεδρίου, στόχο έχουν να καταδείξουν ότι γίνεται πράξη η δέσμευση για μία «Νέα Δημοκρατία από την Αρχή».

Το μήνυμα βεβαιότητας ότι οι προτεινόμενες αλλαγές που στοχεύουν στην ανασυγκρότηση του κόμματος θα τύχουν ευρείας υποστήριξης από τους συνέδρους, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων συμμετέχει για πρώτη φορά σε Συνέδριο της ΝΔ, εκπέμπεται σταθερά από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο θεωρεί χωρίς ότι δεν υπάρχει αντίκρισμα και για τις όποιες εσωκομματικές γκρίνιες καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Αυτές εντάσσονται από την ηγεσία του κόμματος στον απόηχο των ριζικών αλλαγών που έρχονται να ανατρέψουν παγιωμένες εσωκομματικές καταστάσεις  

Διαφωνίες

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε πάντως συνάντηση  μελών της Πολιτικής Επιτροπής και στελεχών του κόμματος, τα οποία εκφράζουν προβληματισμό για την σύνθεση του Συνεδρίου, διαφωνώντας με την ερμηνεία του καταστατικού που έδωσε τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στο Συνέδριο 803 επιπλέον εκλεγμένοι σύνεδροι.

Επίσης εξέφρασαν αντίθεση και για  προτάσεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του καταστατικού, θεωρώντας ότι κάποιες εξ αυτών "έχουν ιδεολογικό πρόσημο" και πλήττουν "τη σχέση του κόμματος με την οργανωμένη κοινωνική βάση". Σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν και παρέμβαση με κείμενο, ενδεχομένως και πριν την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

"Υπάρχουν πάντα δυσαρεστημένοι"

Στην ηγεσία της ΝΔ αντιμετωπίζουν χωρίς την παραμικρή, όπως τονίζουν, ανησυχία  τέτοιου είδους κινήσεις και διαφοροποιήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες θεωρώντας πως δεν εκφράζουν τον κύριο όγκο των συνέδρων.

"Υπάρχουν πάντα δυσαρεστημένοι", λένε χαρακτηριστικά, αναφερόμενοι στις συνέπειες που καταγράφονται σε κάθε προσπάθεια μεγάλων αλλαγών. Αυτές οι κινήσεις "δεν έχουν αντίκρισμα στην βάση", εκτιμούν υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες, οι οποίοι τόνιζαν πάντως στο liberal ότι κάποιοι "δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών".  

Στενοί συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ δεν έκρυβαν εξάλλου την βεβαιότητα ότι αυτές οι απόψεις "θα απομονωθούν από το ίδιο το Συνέδριο", το οποίο είναι προσανατολισμένο, όπως έλεγαν, στο άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία.  

10.000 συμμετέχοντες 

Αυτό το άνοιγμα φιλοδοξούν στην αξιωματική αντιπολίτευση να εκφραστεί ακόμη και από την σύνθεση του Συνεδρίου. Στις εργασίες του θα συμμετέχουν, όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής,  4812 σύνεδροι, ωστόσο ο συνολικός αριθμός εκείνων που θα παραστούν με κάθε ιδιότητα αναμένεται να φθάσει τις 10.000. Και τούτο γιατί προστίθενται  περίπου 3.000 παρατηρητές, που στο σύνολό τους είναι μέλη του κόμματος.

Μεταξύ αυτών και υποψήφιοι που δεν εξελέγησαν σύνεδροι αλλά επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Τους 2.500 αναμένεται να φτάσουν οι θεματικοί σύνεδροι, εκ των οποίων μόλις το 21% είναι κομματικά μέλη, οι οποίοι προέκυψαν μέσα από την δράση "Συμμετέχω στη ΝΔ", στην οποία ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 3000 πολίτες, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον να συμμετέχουν στις δραστηριότητες των Γραμματειών.

Συνολικά θα υπάρξουν 12 πάνελ παράλληλων θεματικών συζητήσεων  στα οποία θα  λάβουν μέρος πάνω από 170 ομιλητές.