ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ»

ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με αφορμή την περίφημη τροπολογία για τις offshore.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που απεβίωσε με την διάταξη - πλυντήριο στην υπόθεση “offshore ΣΥΡΙΖΑ”.

Δόλια έφεραν και συνειδητά ψήφισαν διάταξη που επέτρεπε σε Υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες, είτε να αθωωθούν οριστικά για τυχόν παράνομη συμμετοχή τους.

Τώρα, κάτω από την γενική κατακραυγή, προσπαθούν να δραπετεύσουν, ψηφίζοντας σήμερα το ακραία αντίθετο από εκείνο που είχαν ψηφίσει πριν από λίγες μόνο μέρες. Ψηφίζοντας μια τροπολογία καταφανώς αντισυνταγματική και πρακτικώς ανεφάρμοστη.

Το ερώτημα είναι ένα:

Πότε είχαν δίκιο;

Τότε ή τώρα;

Μία είναι η αλήθεια:

Πιάστηκαν με την offshore… στην πλάτη.

Είναι έκθετοι. Τους έχουν πια καταλάβει όλοι.

Η φάρσα της εξαπάτησης τελείωσε».

Γιατί αποχώρησε η ΝΔ

Πηγές της ΝΔ εξηγούν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησε "από το θέατρο σκιών της κυβέρνησης", όπως τονίζουν, γιατί "η τροπολογία είναι προδήλως αντισυνταγματική καθώς όχι μόνο δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), περιορίζοντας την κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία των πολιτών, αλλά παράλληλα είναι αντίθετη και με το άρθρο 57 του Συντάγματος αναφορικά με τα δικαιώματα, τα καθήκοντα και τα ασυμβίβαστα των βουλευτών. Επισημαίνουν παράλληλα ότι είναι προδήλως αντι-ενωσιακά, καθώς προσβάλει βασικές αρχές της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαικής Ένωσης και δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα συγγενών πολιτικών προσώπων".

Όπως λένε χαρακτηριστικά "όταν ζητούμενο είναι να απαγορεύσεις στους πολιτικούς τη συμμετοχή σε offshore εταιρείες και εσύ απαγορεύεις τη συμμετοχή τους σε όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό, δηλαδή και σε χώρες που δεν είναι "φορολογικοί παράδεισοι" και συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα, παραβιάζεις προδήλως την αρχή της αναλογικότητας και, επομένως, η τροπολογία είναι προδήλως αντισυνταγματική, καθώς περιορίζει ουσιωδώς το δικαίωμα του “εκλέγεσθαι” και περιορίζει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας".

Επισημαίνουν εξάλλου ότι απαγορεύοντας πλέον τη συμμετοχή πολιτικών και άλλων προσώπων σε οποιαδήποτε εταιρεία 'με έδρα στο εξωτερικό "εισάγει διάκριση μεταξύ ευρωπαϊκών και ελληνικών νομικών προσώπων, έστω και του ίδιου εταιρικού τύπου, έστω και αν τα ευρωπαϊκά νομικά πρόσωπα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα", ενώ σημειώνουν πως είναι αντίθετη σε βασικές αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου, όπως:

- Η απαγόρευση των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας (άρθρο 18 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. – ΣΛΕΕ)

- Η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων (άρθρο 63- 66 ΣΛΕΕ)

- Η ελευθερία εγκατάστασης (άρθρο 49 ΣΛΕΕ)

- Η αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 5 της Συνθήκης της Ε.Ε. – ΣΕΕ και πρωτόκολλο Νο 2 συνημμένο στις Συνθήκες),

- Το δικαίωμα στην επιχειρηματική ελευθερία (άρθρο 16 Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. – ΧΘΔΕΕ).

"Είναι ξεκάθαρο ότι με την τροπολογία αυτή, η Κυβέρνηση, όχι μόνον δεν υπηρετεί τη διαφάνεια, όχι μόνον αφήνει ανοικτή την 'αμνήστευση' των εξωχωρίων εταιρειών που ψήφισε στις 22 Μαΐου, αλλά και θέτει προσκόμματα στην άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης", επισημαίνουν οι ίδιες πηγές της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση "ενεργεί και πάλι υστερόβουλα, γνωρίζοντας ότι με μια υπερβολική, αντικοινοτική και άρα ανεφάρμοστη διάταξη, θα καταστήσει την απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες εντελώς ανενεργή, αυτό δηλαδή που εξαρχής επεδίωκε".

Στη ΝΔ επισημαίνουν τέλος πως το κόμμα τους "έχει λύση απόλυτη συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο, η οποία υπηρετεί την αρχή της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, ώστε η απαγόρευση της συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες πολιτικών προσώπων να καταλαμβάνει όχι μόνον τις εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα στο φορολογικό τομέα κράτη, αλλά και τις εταιρείες με έδρα σε κράτη – μη μέλη της Ε.Ε. με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, όπως αυτά ορίζονται από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος".

Τέλος διερωτώνται "μήπως στόχος τους τελικά είναι η εσωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας γενικότερα; Μήπως τους ενοχλεί η εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας;"