Γ. Παπανδρέου: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις πορείες - Είναι αντιδημοκρατικό

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις πορείες - Είναι αντιδημοκρατικό

Τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο για τις πορείες εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι, παρά την απόφαση του Κινήματος Αλλαγής, θα καταψηφίσει τις διατάξεις του σχεδίου νόμου. Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο! 

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, μολονότι έγιναν αρκετές αλλαγές και παρά τη σχετική επιδίωξη του Κινήματος Αλλαγής και της ίδιας της Φ. Γεννηματά, παραμένει στη βάση του αντιδημοκρατικό. «Σοβαρή διαβούλευση δεν έγινε», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι πλέον περιορίζεται το δικαίωμα του συνέρχεστε. Ο ίδιος μίλησε για αχρείαστη πόλωση του πολιτικού σκηνικού, καθώς το σχέδιο νόμου «τελικά δυναμίτισε το κλίμα και οδήγησε σε διχαστικές αντιπαραθέσεις». 

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό με τη διάταξη περί αστικής ευθύνης τιμωρούνται όσοι ειρηνικά θέλουν να διαδηλώσουν. «Κάνετε όμηρους του κάθε προβοκάτορες. Όσοι πράγματι θέλουν να προβοκάρουν, ακραίοι, παρακράτος τους δίνετε ένα κίνητρο. Τους δίνετε τη δύναμη να δημιουργήσουν πρόβλημα στο δικαίωμα της συνάθροισης των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο αποτρέπει τον διαδηλωτή από μια ειρηνική διαδήλωση. «Αυτό το νομοσχέδιο αντί να ρυθμίσει και να προστατεύσει τον διαδηλωτή θα καταφέρει το αντίθετο, Μπλέκει την βιαιοπραγία με την ειρηνική διαδήλωση. Σας καλώ έστω και την ύστατη στιγμή να το αποσύρετε», προσέθεσε ο κ. Παπανδρέου. 

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι πάντα θέλησε να προστατεύσει το δικαίωμα στην ελευθερία. «Υπερασπίστηκα με σθένος τα δικαιώματα ακόμα κι αν αυτό έγινε σε δύσκολο περιβάλλον», τόνισε αναφερόμενος στις διαδηλώσεις του 2010 όταν είχε τα ηνία της χώρας. «Δεν προσπάθησα να περιορίσω το δικαίωμα της συνάθροισης. Ήθελα να υπερασπιστώ τη δημοκρατία και να μη θρηνήσουμε θύματα της ΄έντασης των αγανακτισμένων πολιτών», είπε. Πάντως, εξαπέλυσε τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι συνέβαλε στη δημιουργία ενός κλίματος που έκλεινε το μάτι στη βία.