Ν. Χαρδαλιάς: Τη Δευτέρα η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία

Ν. Χαρδαλιάς: Τη Δευτέρα η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία

Οι σχετικές αποφάσεις για το πότε θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στις 25 Μαΐου επαναλειτουργούν χώροι εστίασης και επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, με την τήρηση των κανόνων προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία από την 1η Ιουνίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων και σε περίπτωση που δεν γίνει να ανοίξουν νωρίτερα τη νέα σχολική χρονιά,την 1η Σεπτεμβρίου 

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται για όσους έρχονται από το εξωτερικό, ανέφερε ότι το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας για τους εισερχόμενους στη χώρα έχει παραταθεί και ισχύει μέχρι τις 31 Μαΐου. Μιλώντας για το δεύτερο κύμα της στρατηγικής, αυτό της άρσης των περιοριστικών μέτρων, είπε ότι προχωρά ομαλά και σταθερά.

«Συνολικά από την αρχή εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα πάνω από 46.000 άτομα, τα οποία τέθηκαν σε καραντίνα. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουν την καραντίνα στο σπίτι τους 3389 πολίτες», ενημέρωσε.

Παράλληλα συνεχίζεται και ο έλεγχος των πτήσεων εξωτερικού, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Στους ελέγχους των πτήσεων, το τελευταίο δεκαήμερο έχουν φτάσει στην Ελλάδα 45 πτήσεις που μετέφεραν συνολικά 3332 άτομα, εκ των οποίων μόνο 10 δείγματα ήταν θετικά στον covid 19.  Επίσης εντείνονται οι έλεγχοι στα τελωνεία όλης της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το εισαγόμενο υλικό πληροί τα κριτήρια καταλληλότητας.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, και την Δευτέρα 25 Μαΐου ανοίγουν οι χώροι εστίασης. Επίσης, επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά.

Επισήμανε μάλιστα πως οι εικόνες της Ελλάδας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και δείχνουν μια σύγχρονη, οργανωμένη χώρα, που ξέρει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σχέδιο, ευθύνη και σοβαρότητα.