Ν. Βούτσης: Θα παραιτούμουν αν είχα συνεργήσει εναντίον της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Ν. Βούτσης: Θα παραιτούμουν αν είχα συνεργήσει εναντίον της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Με μια ομιλία που παρέπεμπε περισσότερο σε… απολογία ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης τοποθετήθηκε τόσο για την κοινοβουλευτική παρωδία των τελευταίων ημερών με τους έξι περιφερόμενους - πρόθυμους βουλευτές όσο και για την ωμή παρέμβαση του πρωθυπουργού. Μάλιστα, ως προς αυτό υποστήριξε ότι εφόσον είχε συνεργήσει εναντίον της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όχι μόνο δεν τα έκανε, αλλά «θα το θεωρούσα το έσχατο θεσμικό ατόπημα και θα παραιτούμουν».

«Απορώ πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολλοστή φορά σήμερα και με φρασεολογία, όπως υπάλληλος, αναφέρθηκε σε εμένα ότι δεν επιτελώ το θεσμικό μου ρόλο γιατί έπρεπε να επιστρέψω τις 6 επιστολές στους συναδέλφους και στον πρωθυπουργό τη δική του», είπε αρχικά ο Πρόεδρος της Βουλής, δηλώνοντας λίγο αργότερα πιστός στον πρωθυπουργό.

«Στην πρόσκληση και την πρόκληση να λειτουργήσω αντιθεσμικά και συνεργήσω εναντίον της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της Βουλής και του πρωθυπουργού, όχι μόνο δεν θα το έκανα ποτέ αλλά θα το θεωρούσα θεσμικό ατόπημα και θα παραιτούμουν», είπε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής ύψωσε ασπίδα προστασίας στους έξι πρόθυμους, περιφερόμενους βουλευτές. Ειδικότερα, μίλησε για στοχοποίηση βουλευτών, κανιβαλισμό και μάλιστα κινδυνολογώντας είπε ότι κάτι τέτοιο βάζει νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής.

Απευθυνόμενος, δε, προς τον Πάνο Καμμένο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής δεν εκβιάζοντας ενώ σε υψηλούς τόνους τον προειδοποίησε ότι θα βρεθεί «στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και της Δημοκρατίας». «Ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να πει κάτι, που θέλω και εγώ να σας πω από αυτό το βήμα: Δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει. Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια όχι μόνο θα πέσει στο κενό, αλλά οι εμπνευστές της θα βρεθούν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και γενικότερα της Δημοκρατίας μας. Αυτό ας το κρατήσουμε!» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Νίκος Βούτσης επανάλαβε ότι λειτουργεί με θεσμική προσήλωση σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα επικριτικά σχόλια της αντιπολίτευσης. «Οι άναρθρες κραυγές και η ρητορική που δημόσια ασκείται θα πέσει στο κενό γιατί όλα τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής και κοιτώντας προς τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας προσέθεσε: Κάθε παράγοντας θεσμικός και πολιτειακός ας δει πρώτα στον καθρέφτη του. Εγώ το προσπαθώ πολύ, μπορεί να κάνω λάθη και πισωγυρίσματα, αλλά να κουνάει ένας πολιτειακός παράγοντες το δάχτυλο σε έναν άλλο είναι ανεπίτρεπτο και πάντως δεν μπορεί να γίνει με τη ρομφαία της δημοκρατίας». Ακόμα, προκάλεσε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής και απείλησε «αποκαλύψεις» εναντίον των προηγούμενων κυβερνήσεων και Προέδρων!