Κ. Τασούλας: Με συντριπτική πλειοψηφία η εκλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου

Κ. Τασούλας: Με συντριπτική πλειοψηφία η εκλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου

«Σας ανακοινώνω την πανηγυρική και με συντριπτική πλειοψηφία εκλογή σας στο γραφείο σας, το γραφείο της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου την ενημέρωσε για την εκλογή της στην προεδρία της Δημοκρατίας από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

«Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας που υπέβαλε ο Πρόεδρός της και Πρωθυπουργός κ.Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόσωπό σας έτυχε ευρύτατης αποδοχής 261 ψήφων υπερκαλύπτοντας κατά πολύ την προϋπόθεση συγκέντρωσης πλειοψηφίας 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών που ορίζει το άρθρο 32 παρ.3 του Συντάγματος για την πρώτη ψηφοφορία, αλλά και επικυρώνοντας την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά σας», τόνισε ο κ. Τασούλας.

«Προερχόμενη συνεπώς απ’ αυτήν την πολιτειακή κοιτίδα της δικαιοσύνης έχετε ήδη αποδείξει με την αυτοδημιούργητη πορεία σας πως διαθέτετε το θεσμικό παράστημα, ώστε να ανταποκριθείτε πλήρως στις ευθύνες του αξιώματος που μόλις προ ολίγου η Βουλή των Ελλήνων σας ανέθεσε. Ρυθμιστής του πολιτεύματος και εκφραστής της ενότητος του Έθνους που καλείται να εκπέμψει θετικά και γόνιμα μηνύματα στο εσωτερικό και εθνική αξιοπρέπεια στο εξωτερικό», πρόσθεσε. 

Ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής καταδεικνύει ότι τα υψηλά καθήκοντά της εκκινούν ευοίωνα, ενώ αναφερόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου, επισήμανε ότι διαθέτει το θεσμικό παράστημα που απαιτείται για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον εκφραστή του έθνους.

Ο κ. Τασούλας τη χαρακτήρισε πανάξια δικαστική λειτουργό, στο πρόσωπο της οποίας τιμάται η ελληνική δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα. Και κατέληξε λέγοντας ότι από αυτό το υψηλό σκαλί θα υπηρετήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Όπως σημείωσε, «ήταν τόσο θετικό το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την πρωθυπουργική πρόταση, που ακόμη και όσοι δεν σας γνώριζαν ήδη έχουν πληροφορηθεί πολλά για την πανάξια δικαστικό λειτουργό που στο πρόσωπό της τιμάται τόσο η δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα (...). Η Ελλάς στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα διεκδικεί βάσιμα και αποφασιστικά τη θέση της στον σύγχρονο προηγμένο κόσμο έχοντας για πρώτη φορά μια Ελληνίδα στο υψηλότερο σκαλί της Πολιτείας. 

Και, συνέχισε μεταφέροντας τα λόγια του ποιητή Καφάβη: «Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο πρέπει με το δικαίωμά σου να ’σαι πολίτης εις των ιδεών την πόλι. Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν. Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης».

«Επάξια η εκλογή αντάξια να είναι και η θητεία σας», ευχήθηκε ο κ. Τασούλας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αείμνηστο ΠτΔ Μιχάλη Στασινόπουλο, ο οποίος επίσης προερχόταν από τους κόλπους του ΣτΕ και επικαλέστηκε δικές του αναφορές για τον ρόλο του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, τονίζοντας ότι αυτό δημιούργησε «μία νέα εποχή στον δημόσιο βίο της χώρας».

Να σημειωθεί ότι τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα συνόδευαν και όλα τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου, ήτοι οι αντιπρόεδροι, Νικήτας Κακλαμάνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Μπούρας, Δημήτρης Βίτσας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Αποστόλης Αβδελάς και Σοφία Σακοράφα, καθώς και ο γγ, Γεώργιος Μυλωνάκης.